Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Západní jeskyně

Archiv

Ti jsou také jedinými, kdo vás do této jeskyně může pustit. Za kovové dveře se běžný turista nedostane, přesto jsem se rozhodl nabídnout vám Západní jeskyni jako tip na výlet. Aspoň máte o čem snít :o). Toto je e-mail na speleology: speleolbc@volny.cz.




Celkem bylo na území působnosti libereckých speleologů objeveno devatenáct krasových lokalit (jedna ale byla již těžbou zničena).
Západní jeskyně měří 280 metrů a prozkoumána byla v roce 1956. Dostaneme se k ní po žluté značce z Roimundu nebo od Trávníku, či po značce červené z vrcholu Vápenného, v jehož úbočí jeskyně vznikla. Neznačená cesta vede i od Jítravy. V místním lomu je informační tabule.






Jak již jsem psal na jaře, našince překvapí především na zdejší kraj neuvěřitelná krasová výzdoba. Podobnou by hledal nejspíš někde na jižním Slovensku či v severním Maďarsku. Raritou jsou průsvitné stalaktity (krápníky visící odshora) či excentrické krápníky (menší útvary točící se jako žížalky).







Jeskyňáři si mákli a odstranili štěrk a jíl, který vyplňoval hlavní chodbu. Také vytvořili umělý tunel, takže bych asi měl přiznat, že se vlastně původně jednalo o jeskyně dvě.  Prožitku však tato skutečnost neubírá. Přeji vám štěstí, ať se nachomýtnete k akci, kdy se jeskyně otevírá, či odvahu napsat libereckým speleologům.