Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zelenka uvedl nový film KARAMAZOVI

Archiv

V českolipském kině Crystal představil na konci března svůj nový film Karamazovi, který natočil v česko-polské koprodukci na motivy legendárního románu Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi. „Je to hodně emotivní, napínavý a silný film s nejlepšími herci, kteří v současné době v Čechách hrají. Scénář vznikl na základě dramatizace Evalda Schorma, kterou bylo inspirováno i pražské Dejvické divadlo, kde hru uvádějí už osmým rokem,“ přibližuje film Zelenka. „Mým prvním impulzem byla snaha zaznamenat představení Dejvického divadla, pak jsem se ale rozhodl vytvořit kolem divadelních Karamazových ještě jinou realitu, jiný příběh, jehož součástí se stali i diváci představení,“ dodává.
Příběh se odehrává v tovární hale v Polsku, kam se chystá skupina pražských herců na alternativní festival. Při zkoušce, kterou pozorují skuteční dělníci, zasáhne do děje osobní tragédie jednoho z nich. Zkouška se promění ve strhující představení, kdy herci vystupují pro jediného diváka. Náhle největší drama neprobíhá na jevišti, ale v hledišti.
Zelenka zachoval původní divadelní obsazení z inscenace Dejvického divadla. V hlavní roli otce Karamazova exceluje jako prostopášník a cynik Ivan Trojan, jeho syny jsou vzpurný Dimitrij (David Novotný),  intelektuál Ivan (Igor Chmela), pokorný Aljoša (Martin Myšička) a nevlastní zakomplexovaný Smerďakov (Radek Holub).
„Karamazovy jsem si vybral proto, že mne zajímá motiv odpovědnosti intelektuála za myšlenky, které sám hlásá, a to ve společnosti, která ztratila víru v boha a s tím i základní morální instinkty,“ dodává Zelenka a podotýká, že látku lze aplikovat i na současnou společnost: „Čeští politici, to jsou takoví Smerďakovové, kteří se pod pláštíkem nepochopené ideje demokracie dopouštějí těžkých zločinů.“
Film byl natočen za rekordních dvacet dnů v železárnách v Hrádku u Rokycan. Továrna byla zcela funkční, a tak přes den využívali halu filmaři a v noci v ní pracovali dělníci. Symfonickou hudbu k filmu složil polský skladatel Jan Kaczmarek, držitel Oskara za film Hledání země nezemě.
„Film Karamazovi bude pro veřejnost uveden v českolipském kině Crystal 15. – 21. května a v Novém Boru 22. – 25. května. Představení je vhodné využít i v rámci výuky literatury pro vyšší ročníky druhého stupně základních škol a studenty středních škol,“ dodává provozovatel českolipského kina Crystal Antonín Nevole.