Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Zimní Děčínský Sněžník

Archiv

Na Děčínský Sněžník jsme vás už s i-novinami lákali dvakrát (zde a zde). Pokaždé v jinou roční dobu. Tentokrát tedy v zimě. Připomínám, že se jedná o nejvyšší stolovou horu v Česku a samotná rozhledna je aspoň podle místních nejstarší u nás.
Pokud se kouknete na video,  zjistíte, že od rozcestí pod Hrádkem jsem zašel nejprve k Vlčímu jezírku, jehož okolí je nádherně upraveno a láká k posezení (bohužel ale v jiném ročním období). Pěkné posezení s přístřeškem je i na samotném parkovišti, na které se vejde asi sedm aut. Odbočku k jezírku mineme po levé straně (ve směru od Děčína), když budeme zajíždět k parkovišti.
Od Vlčího jezírka jsem zamířil přímo nahoru přes březový háj, který má dokonale pohádkově - ruskou atmosféru. Obzvlášť nyní. Půjdeme kolmo na vrstevnice, takže se příjemně zahřejeme a po čtvrthodině dojdeme k zelené trase. Na rozcestí Pod Koňskou hlavou odbočíme doprava a půjdeme už rovnou na Sněžník.
Mineme skálu s názvem Koňská hlava a skalní terasy, které jsou aspoň pro mě hezčí než celá rozhledna.
U rozhledny máme několik možností k občerstvení. Buď v bufetu přímo pod ní, kde se půjčuje klíč, nebo v restauraci.
Zpět k autu jsem šel stejně (samozřejmě kromě zacházky k jezírku). Případné turisty chci na závěr upozornit, že cesta je poměrně náročná. Celá byla pokryta ledem, takže všude podél hlavní trasy jsou vyšlapané pěšiny ve sněhu. Některé úseky však obejít nejdou, takže je nutno být opatrný a dobře se obout.