Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zítra je jedinečná šance navštívit Kosmonosy

Archiv

A měl jsem opravdu štěstí.  V sobotu 13. září 2008 zde probíhá v rámci Dnů evropského kulturního dědictví akce pro veřejnost. Na programu mají být praktické ukázky prehistorických řemesel včetně IV. tavby skla dřevem ve středověké sklářské huti. Od dvou hodin se můžeme zúčastnit turnaje v historické střelbě lukem o láhev medoviny.
Jak jsem již psal, měl jsem v době návštěvy smůlu, a tak informace získávám z netu. Zjišťuji, že součástmi areálu jsou prehistorický chlév, tkalcovská dílna, pekárna, pokusné pole, metalurgické pracoviště či tzv. mladoboleslavské Stonehenge. To vše si můžeme prohlédnout právě zítra ve skanzenu Altamira.



Aby toho nebylo málo, oslavují se Dny evropského dědictví i na zámku v Kosmonosích, který je jinak přes rok rovněž zavřený. V pátek 12. 9. v 19.30 na nádvoří zámku proběhne divadelní představení hry Miroslava Horníčka: Slečna Matylda a tři Alberti v podání Divadelního spolku Nové divadlo Mělník.







V sobotu 13. 9. v 9.00 a v 11.00 hodin bude veřejnosti nabídnuta prohlídka zámku s odborným výkladem, sraz je na nádvoří zámku. V deset hodin bude tamtéž uspořádáno dětské divadelní představení na motivy pohádky Jana Drdy. Celý den bude otevřena výstava Třicetiletá válka v Evropě, Mladoboleslavsku a Kosmonosích - Inter arma non silent musae. V době od 16.00 do 17.30 hodin proběhne dramatický pořad s názvem: "Osudové osmičky dvacátého století v Kosmonosích, středních Čechách a českých historických zemích - 1918, 1938, 1948, 1968, 1988 + 1." Vystoupení profesionálních i ochotnických herců navazuje na mnou popisovanou akci Živé obrazy z třicetileté války (1618 - 1648).
A kde najdeme Kosmonosy a jejich zámek? Pojedeme z České Lípy po novém obchvatu Mladé Boleslavi a na prvním kruhovém objezdu v Kosmonosích se dáme doleva. Zámek budeme mít po levé ruce přímo u silnice. Historická ves je od vrat do zámku asi dvě stě metrů vlevo (když k ní stojíme zády).