Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Pět otázek pro starostku České Lípy (6/2020)

Jak to bylo s koupí budovy vedle divadla? Bude mít ANO kandidáta do senátních voleb? Forenzní značení kol.

V Legiovlaku jsem si opět uvědomil, jak historii píšou vítězové. Uvažoval jsem, jestli legionáři byli více vlastizrádci, kteří podrazili monarchii, nebo vlastenci, kteří se významně zasloužili o současnou podobu našeho státu. Jaké myšlenky během prohlídky napadaly vás?

Já jsem především ráda, že takto krásný a edukativní projekt vznikl a že mají lidé napříč republikou možnost se s historií legionářů takto seznámit. Na moderní dějiny se ve školách často zapomíná, projedou se letem světem a dětem a mladým lidem poté unikají souvislosti a pocit určitého deja-vu, že něco podobnému se už v historii odehrálo. Je proto strašně důležité vymýšlet způsoby, jak historii dostat blíž k lidem. Legiovlak je podle mě skvělý příklad takového projektu. Za sebe budu ráda, když takových projektů bude víc.  

Kandidát SPD do Senátu se chlubí tím, jak zachránil Lípě více než milion. Cituji: "Díky systematickému tlaku SPD na původní záměr – koupit předraženou nemovitost vedle Jiráskova divadla za 8,19 milionu korun, se podařilo přimět vedení města k zásadnímu obratu." Jak to bylo doopravdy?

Osobně si nejsem vědoma nějakého tlaku místních zástupců sdružení SPD v rámci této věci. Cena tohoto domu byla stanovena znaleckým posudkem na zmiňovaných 8,19 mil. Kč. Ačkoliv jsme chtěli tento objekt koupit, protože jej chceme v budoucnu využívat pro potřeby nového divadla, cena se nám zdála příliš vysoká. Proto jsme s panem Alexou, bývalým majitelem nemovitosti, vyvolali jednání a po tomto jednání pan Alexa souhlasil se snížením kupní ceny na konečných 6,95 mil. Kč, za jeho vstřícnost mu patří dík. Výkup za tuto cenu pak schválilo zastupitelstvo na svém únorovém jednání.

Není mi stále jasné, jestli ANO bude mít svého kandidáta v letošních senátních volbách v obvodu Česká Lípa. Můžete mi to prozradit?

Hnutí ANO svého kandidáta do senátních voleb pro náš obvodu nepostaví, soustředíme se především na volby do krajského zastupitelstva.

V den, kdy chystám otázky, se musím rozhodnout, jestli vyrazím do Chorvatska anebo ne. Vy jste se z Balkánu vrátila. Jaká je vaše osobní zkušenost, případně jaká jsou vaše doporučení?

My jsme se vypravili do Chorvatska hned v prvním červencovém týdnu, kdy neplatila ještě žádná omezení. Jezdíme autem na stejné místo nedaleko Makarské riviéry již několik let za sebou. Bydlíme v soukromí u moc milých lidí a vše proběhlo jako vždy úplně skvěle. Syn byl na dovolené v Chorvatsku také, a také využil soukromého ubytování. Myslím, že pokud člověk neztrácí ostražitost, nevyhledává primárně riziková místa a dodržuje hygienická doporučení, že se nemusí cestování příliš bát.

Prostor pro vaše téma:

Forenzní značení kol

Po úspěšném prvním kole tohoto projektu chystáme na letošní rok další. Opět budeme mít k dispozici 200 sad pro označení kol či koloběžek a 50 sad pro označení invalidních vozíků. Značení bude opět zdarma a bude probíhat na dětském dopravním hřišti za přítomnosti strážníků městské policie. Termíny si budou moci lidé opět rezervovat na webu dopravního hřiště na  https://dhcl.cz/, termíny vypíšeme pravděpodobně v průběhu srpna. Forenzní značení je metoda označování kol pomocí unikátní látky, která obsahuje mikrotečky s kódem. Takto označený dopravní prostředek tak získá jedinečnou DNA, která pak usnadňuje vyhledání kola v případě krádeže. V roce 2019 jsme tento projekt spustili poprvé a mezi lidmi vzbudil velký zájem, proto jej letos zopakujeme.

Komentáře

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (6/2020)

" Kandidát do senátu SPD se chlubí atd. " . Pan ing. Alexa trval na ceně, kterou městu nabízel i před lety. Tehdejšímu zastupitelstvu se zdála vysoká, tak ji neakceptovalo a pan ing. úspěšně napadl stavební řízení. Je korektní, že podržel svůj původní návrh.

Volební boj je volební boj, ale měl by mít své meze. Pokud by se v medicíně praktikoval stejný poměr k pravdě, pak už bychom už asi vymřeli. Stačilo zaměnit u ledvin pravou za levou před lety a byl z toho velký malér.

Pokud politici na republikové úrovni melou páté přes deváté, měli bychom na regionální úrovni přeci jenom být více ohleduplní k realitě.

Nahoru

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (6/2020)

Chápu, že nejste velké noviny a nemůžete držet jejich kvalitu novinářské práce, ale alespoň základní principy by mohly být dodržovány i zde.
1. Nemá smysl se ptát "Jak to bylo doopravdy?" jen jedné strany sporu. Ta vám samozřejmě řekne jen svoji verzi.
2. Dávat předvolební prostor jen jedné politické straně (jaké budete mít kandidáty?) není demokratické. Starost(k)a je samozřejmě vždy z nějaké strany, proto by se rozhovory s ní(m) měly omezovat na věci nepolitické, pokud nedáte podobný prostor i ostatním.

Nahoru

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (6/2020)

Snad vás uklidní, že rozhovor s kandidátem SPD už se chystá. Předpokládám, že jste psal i do Parlamentních listů, kde pro změnu vyšel pohled druhé strany.

Nahoru

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (6/2020)

Uklidní, avšak jen částečně. Je lepší, když se vede diskuse napřímo, osobně a novinář to jen moderuje a zapisuje, nikoliv článkem a protičlánkem, ale alespoň něco.
Parlamentní listy ani nečtu, natož abych tam něco psal, obojí by bylo jen ztrátou času. Věřím, že tento server má daleko vyšší úroveň, proto ho často čtu a výjimečně i něco napíšu. Věřím, že si z těchto novin příklad neberete.

Nahoru

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (6/2020)

Pět otázek pro starostku je pravidelná rubrika. Ptám se jí na to, co mě zajímá. Chtěl jsem znát její názor na koupi domu, o které SPD informovala. Odkaz na zmíněný článek byl v deníku. Možný kandidát do Senátu mě zajímal i proto, že se je snažím oslovit všechny. Snažím se dát prostor všem, ale nezávislý nejsem, jako nikdo. Ale váš názor mě samozřejmě také zajímá.

Nahoru