Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Pět otázek pro starostku České Lípy (8/2020)

Proč je Česká Lípa nedostupná po silnicích i po železnici? Kolik stály opravy škol? Podporuje Lípa vznik hospicu? Pozvánka na Food&Beer fest.

Podle mě je situace kolem sporu ZUŠ vs. Duha zbytečně vyhrocená. Můžete našim čtenářům osvětlit příčinu sporu z pohledu někoho, kdo se snažil situaci uklidnit?

Tato záležitost je jedním z bodů jednání na zářijovém jednání zastupitelstva. Ráda na Vaši otázku odpovím, ale až po tomto jednání, nerada bych detaily celé věci zveřejňovala dopředu.

Kandidát ODS do Senátu Vít Vomáčka má jako jedno z volebních témat vznik českolipského hospicu. Je to jen jeho iniciativa nebo se o něčem takovém skutečně reálně uvažuje i v samotné Lípě?

Sociální oblasti se věnuji opravdu intenzivně. Jednám se zástupci nejrůznějších spolků a společností, které sociální služby poskytují, a podporuji jejich činnost. Zároveň je mým velkým přáním nastavení poskytování sociálních služeb tak, aby odpovídaly potřebám našich obyvatel. To znamená, aby v některé oblasti nebyl velký přetlak a v jiné oblasti se naopak služby neposkytovaly vůbec. Na toto téma mám zrovna v polovině září schůzku s ostatními starosty obcí a měst v ORP Česká Lípa. Chceme dobře zmapovat potřeby, upravit systém a nastavit také možnosti spolufinancování těchto služeb tak, aby se provozovatelé nemuseli bát o své živobytí. Pokud se v rámci naší společné práce ukáže, že je vybudování českolipského hospicu třeba, budu hledat možnosti, jak této potřebě co nejrychleji a nejlépe vyhovět. Podle mých zkušeností však lidé dávají přednost spíše péči doma, poptávka je po domácí péči, tedy by v úvahu přicházel spíše hospic mobilní.

Začíná nový školní rok. Můžete shrnout, ve kterých školách Česká Lípa přes prázdniny investovala? Muselo se škrtat i v této části rozpočtu?

Do škol se snažíme investovat průběžně nemalé finanční částky, protože nám záleží na tom, aby se žáci vzdělávali v opravených budovách a v příjemném prostředí. V letošním roce investujeme do škol 133 milionů korun, opravy probíhaly v devíti školách. Největší akcí je samozřejmě zateplení a výměna oken a dveří na ZŠ Lada, které nás vyjde na bezmála 90 milionů Kč. Velké opravy probíhaly také na MŠ Na Výsluní, kompletně nový je pavilon F na ZŠ speciální Jižní. Okna jsme vyměňovali na ZŠ Partyzánská, MŠ Arbesova, ZŠ Jižní, kde jsme opravovali také střechu na vstupním pavilonu. Další etapu budování nových sociálek jsme zvládli na MŠ Šikulka a ZŠ Špičák. Na ZUŠ jsme pokračovali s opravou rozvodů vody, zároveň jsme také opravovali WC a část střechy. Navíc nyní soutěžíme firmu, která ještě letos začne s výstavbou multifunkčního hřiště na ZŠ Jižní, které by mělo být hotové v červenci 2021. A další školské projekty samozřejmě připravujeme, chceme se pustit například do celkové rekonstrukce ZŠ Sever, která to opravdu potřebuje. 

Česká Lípa je jako Leningrad za blokády. Přes Mimoň to autem nejde, přes Zahrádky to nejde, od Litoměřic se mi to také už jednou nepovedlo. Ve vlaku jsem strávil o tři hodiny více, než jsem si přál. Už jsem byl tak vytočený, že jsem volal ministrovi dopravy. Může vůbec město, potažmo kraj nějak koordinovat všechny akce, které se na silnicích a železnicích odehrávají?

Koordinovat opravy komunikací s ostatními subjekty, jako je kraj, ŘSD, energetici, vodaři, plynaři je nesmírně obtížné. Dobrou domluvu máme s Libereckým krajem i libereckou pobočkou ŘSD, se kterými lze vyjednat opravy tak, aby nebyly všechny najednou. Ale když už se vám podaří akce skloubit, vstoupí do hry jiné faktory, jako je zdržení výběrového řízení, památkáři, ochránci přírody a vše se opět sesype. Nedávno jsem však s kolegy z městského úřadu měla jednání se zástupci SČVaK, kteří mají vůli a chuť se domluvit a koordinovat i s plynaři společný postup oprav silnic v České Lípě v následujících letech. Před několika dny se ozvali i zástupci skupiny ČEZ, což mě moc těší. Uvidíme, zda jim všem elán vydrží. Byla bych však moc ráda, kdyby ano, a z naší strany pro to uděláme maximum. Nicméně často však skončí vše u toho, že je člověk nakonec vděčný, že je silnice, přejezd, vodovod nebo kanalizace opravená, i když opravy provázely komplikace. Uvědomuji si, že Lípa je nyní uvězněna ze všech stran, ale jakmile práce skončí, bude se nám všem parádně jezdit. A to stojí za těch pár měsíců dopravního diskomfortu.

Prostor pro vaše téma:

 Food&Beer fest

V sobotu 5. září pořádá město Česká Lípa společně s příspěvkovou organizací Kultura první ročník Food&Beer festu na vodním hradě Lipý. Akce začíná od 11 hodin, takže sobotní oběd můžete vynechat a najíst se rovnou na hradě. Oslovovali jsme primárně místní výrobce, které chceme touto formou mimo jiné podpořit po koronavirové krizi letos na jaře. Můžete se tak těšit na výběr z regionálních pivovarů a dobroty od místních výrobců. Na menu bude sladké, slané, maso, pečivo, sýry, víno, pivo, koktejly nebo čokoláda. Myslím, že si všechny mlsné jazýčky přijdou na své. K jídlu a pití je připraven bohatý doprovodný program, dílničky a zábava pro děti i hudební vystoupení. Akce je pro občany zdarma. Věřím, že si nenecháte tuto prima akci ujít!

Komentáře

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (8/2020)

Srovnávat Českou? Lípu s blokádou Leningradu...??? Pán si hodně, hodně zapřeháněl.

Nahoru

Re: Pět otázek pro starostku České Lípy (8/2020)

Hyperbola, nadsázka, zveličení. Znáš, soudruhu, tyto pojmy?

Nahoru