Českolipští ochotníci uspěli

Archiv
Verze pro tisk |

Již 26.ročník tohoto divadelního klání tvořily vlastně soutěže dvě. Pohárek SČDO je určen dospělým a tvoří jej tyto kategorie: mužský monolog, ženský monolog a dialog. Mladí divadelníci do osmnácti let pak mají soutěž vlastní, nazvanou Kandrdásek (slovo kandrdas v divadelní hantýrce znamená začátečník, nováček v oboru), a také oni bojují o postup na celostátní přehlídku v monologu a dialogu.


Diváci tak mohli zhlédnout téměř třicet divadelních výstupů, které představovaly širokou škálu textů počínaje shakespearovskou klasikou přes moderní dramatickou tvorbu až po dramatizace prózy i vlastní texty. Představili se v nich kromě členů zdejšího Divadelního klubu Jirásek také ochotníci z Divadelního klubu Čapek Děčín, DK Krupka, Havlíček Zákupy, LiDi Litoměřice, BDM Bílina a DK Louny.


Mladí soutěžící byli z Divadelního klubu mladých při Obchodní akademii v České Lípě, z hereckého a recitačního kroužku z místního gymnázia, klubu Rubínek Nový Bor a souboru Lidi Litoměřice.


Tříčlenná porota ve složení Miroslav Kolář, Ivana Bufková a Ilja Bureš jistě neměla snadnou práci, když měla v každé kategorii vybrat vítěze pro postup na celostátní soutěž. Místo druhé znamená možnost postoupit jako náhradník.


Konečné výsledky jsou následující:


Pohárek SČDO


Kategorie dialog:


1. místo – Kateřina Ládová a Ondřej Landa, DKM při OA Česká Lípa (dialog cvrčků ze hry Ze života hmyzu bratří Čapků)


2. místo – Luďka Kráslová a Pavel Panenka, DK Krupka (dialog Maggie a Bricka ze hry Kočka na rozpálené plechové střeše T.Williamse)


Kategorie mužský monolog:


1.místo – Miroslav Kučaba, DKJ Česká Lípa (monolog Jaga ze hry Othello W.Shakespeara)


2. místo - Štefan Olšák, DK Krupka (vlastní text – Detektor)


Kategorie ženský monolog:


1.místo – Irena Víznerová, DK Krupka (dramatizace apokryfu Marie a Marta K.Čapka)


2.místo – Jana Kučabová, HRK Gymnázia Česká Lípa (monolog Josefíny ze stejnojmenné hry V.Vančury)


 Kandrdásek


Kategorie monolog:


1.místo – Markéta Holá, HRK Gymnázia Česká Lípa (monolog Maryši ze stejnojmenné hry bratří Mrštíků)


2.místo – Iva Krmíčková, LiDi Litoměřice (monolog Ester - dramatizace prózy Romeo, Julie a tma J.Otčenáška)


 Kategorie dialog:


1.místo – Petra Jašková a Tereza Wlčová, DK Děčín (dialog ze hry Caesar J.Voskovce a J.Wericha)


Výčet oceněných výstupů napovídá o pestrosti celé soutěže. Více než tříhodinový maraton jistě uspokojil milovníky nejrůznějších žánrů, klasiky i moderny. Nechyběl smích ani slzy. Ochotničtí herci tak zasluhují uznání – ukázali, že umějí. Nezbývá než poděkovat všem za předvedené výkony a postupujícím popřát to klasické divadelní „Zlomte vaz!“ v celostátní přehlídce. Skutečnost, že českolipští ochotníci s vítězstvím celkem ve třech kategoriích v náročné konkurenci obstáli na výbornou, je jistě potěšitelná. Gratulujeme!

Nahoru