13/2011

Verze pro tisk |

Kolik je přesně Českolipanů a kolik dáváme na protidrogovou prevenci? Proč se bude slučovat základní umělecká škola s Libertinem? Zhasni v Novém Boru, Olympic v České Lípě.

Příští týden ve středu se uskuteční další zasedání zastupitelů města. Prohlížel jsem si, co za minulé období schválila či vzala na vědomí rada města (rada nyní předkládá účty zastupitelům na každém zasedání). Nejvíce prostoru je, stejně jako v bulvárním tisku, věnováno případu žáka, který ustanovil nový rekord v počtu zameškaných hodin. Jízlivě se mu věnoval i místostarosta Tomáš Vlček v jednom ze svých fejetonů pro Lípa magazín. Úsměvné, ze zprávy to nakonec vypadá skutečně tak, že rodiče sice svého syna prakticky nikdy neposlali do školy, stížnost však padla na hlavu ředitele a ředitel musí podat radě města zprávu o průběhu jednání (do 15. 4.). Ani vlastní manželka mi jako zástupkyně poškozené školy nechtěla říct jméno žáka, město ho však v pohodě vystavilo na svých stránkách.

Na úplném začátku zasedání by měla vystoupit Iveta Žižková, ředitelka příspěvkové organizace Sport Česká Lípa.

V materiálech mě dále zaujala participace na protidrogové politice - smlouva o poskytnutí finančních prostředků na protidrogovou politiku o. s. Most k naději a o. s. Advaita. Podle krajem navrženého klíče by mělo naše město přispívat na protidrogovou politiku částkou 11,50 K4 na občana, celkem tedy 428 570 korunami (při počtu obyvatel k prvnímu lednu tohoto roku 37 267 - konečně vím, kolik nás, Českolipanů v současnosti je). Zastupitelům je předložen návrh, aby 372 670 korunami přispěli o. s. Most k naději a necelými 23 tisíci o. s. Advaita.

Nejzajímavější položkou celého balíku usnesení je návrh splynutí ZUŠky a Libertinu.

Základní shrnutí zásadních důvodů vedoucích k návrhu na splynutí obou příspěvkových organizací (dle důvodové zprávy):

-          maximální využití objektu ve vlastnictví města a nákladem města rekonstruovaného pro potřeby příspěvkových organizací (minimalizace trvalého využívání objektu třetími subjekty) snížení provozních nákladů

-          úspora na energiích (odhad 350 – 400 tis. ročně plyn a elektřina, využití energeticky stabilizované budovy)

-          eliminace nákladů na opravy budovy č. p. 138, která není v majetku města (cca 100 tis. Kč ročně + větší nutné investice)

-          eliminace platby nájemného za využívání objektu č. p. 138.

Nutno říct, že celá důvodová zpráva je připravena až nezvykle pečlivě, věc byla souhlasně projednána ve výboru pro výchovu a vzdělávání. Důvody jsou opodstatněné, ale jsem zvědav, kdo bude nového subjektu ředitelem.

Ještě nevím, jestli zasedání stihnu, do středy jsem se studenty v Německu na projektovém týdnu. Minulý týden jsem stihl několik zajímavých akcí. Nabitý byl především pátek. Dopoledne jsem byl v Liberci na krajském kole chemické olympiády kategorie D, které vyhrál náš student Cedrik Horčička. Už tam mě zastihla zpráva, že v Lípě vybuchla benzínka. Musel jsem teda domů naeditovat několik článků, abychom si trochu našlehali čtenost. No ano, je to parazitismus, ale takoví jste vy (jsme my), čtenáři. Každý díl Štafety mi zabere několik hodin času a se čteností to ani nehne, pak stačí zveřejnit fotku z mobilu nějakého neštěstí a letíme žebříčkem top serverů nahoru.

Ve čtyři hodiny už jsem vstupoval do novoborského kinosálu, kde startoval filmový festival Jeden svět. Nadchla mě především kapela Allstar Refjúdží Band. Jen je škoda, že prostředí kina je takové sterilní, chtělo to pohyb. Zároveň je škoda, že nepřišlo více než padesát lidí. Ale nemá smysl opakovat rčení o perlách předhazovaných sviním. Samostatný článek naleznete zde.

V deset večer jsem ještě zasedl v Tipáči k fotbalu. Chtěl jsem se zdržet jen na jeden poločas, ale nadchl mě výkon jak Španělů, kteří hráli kopanou jako z jiné planety, tak Čechů, kteří doslova jezdili po zadku. Navíc Plašilův gól dával určitou naději …

Videa z pátku:

V sobotu večer jsem dal opět přednost kultuře. Více jinde.

Videa ze soboty:

Sestřih všeho, co jsem v týdnu natočil, bude ještě v zítřejším Videodeníku.

Na co se můžeme těšit příští týden?

Podle sdělení pořadatelky festivalu Jeden svět se na filmová představení chystá více než tisícovka žáků a studentů borských a českolipských škol. V novoborském Navrátilově sále proběhne v úterý koncert skupiny Zhasni s jejich hosty. Černá labuť Natalie Portman vstupuje do kin dalším kouskem s názvem Hlavně nezávazně, film navíc režíroval náš skoro rodák Ivan Reitman. Kdo ještě můžete Olympic, máte možnost si zavzpomínat na jeho lepší léta v KD Crystal v pátek.

 

Nahoru

Komentáře

Re: 13/2011

Eliminaci platby nájemného za Libertin zcela nechápu. Doposud se podle otce Viliame platila koruna, teď se nebude platit nic. Kdyby šlo tvrdý na tvrdý, tu korunu dám ze svého. Předpokládám, že důvodová zpráva je v tom osmdesátistránkovém materiálu, které město vyvěsilo na své stránky.

Nahoru

Re: 13/2011

Myslím, že o budovy nejde. Spíš se ptejte, komu vadí jedna nebo druhá ředitelka.

Nahoru

Re: 13/2011

Tak se ptám: Komu vadí jedna nebo druhá ředitelka?

Nahoru

Re: 13/2011

ZUŠ-ka je nepovinná škola - takže také využití volného času. Komu vadí která ředitelka nevím, možná obě - výběrové řízení na pozici? Co se týká eliminace nájmu, tak lovím z paměti a mám dojem (já vím, "dojmy nejsou matematika", jak říkával můj učitel na ZDŠ - v tomto případě fakta), že končí nájem za symbolickou korunu a římskokatolická církev bude chtít ekonomické nájemné.

Nahoru

Re: 13/2011

Nevím, jestli to bylo v důvodové zprávě, ale někde jsem četl, že katolická církev centrálně přehodnocuje nájmy ze svých budov. Podle mě to není až tak špatný nápad dát všechny mimoškolní aktivity pod jednu střechu. Samozřejmě se bojím, aby z toho nevznikl nějaký paskvil. Samozřejmě někomu zase připadne jako dobrý nápad sloučit jiné školy či něco zrušit, ale v tomto případě mi skutečně připadá, že se jedná o koncepční řešení. Jak jsem už napsal, bude hodně důležité, kdo bude šéfem celého zařízení.

Nahoru