Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

13/2016

Už 30. března se odehrálo zasedání zastupitelstva. Jdu proletět zápis a najít si něco zajímavého. Hned v úvodu navrhl Zdeněk Ježák zařazení bodu, který by vyzýval Radu města zabývat se znovu pronájmy plakátovacích ploch. Bod byl zařazen až na závěr jednání, ale my se pojďme mrknout, o co se jedná.

Podle Zdeňka Ježáka se po městě šuškalo už od ledna, kdo výběrové řízení vyhraje. Přihlásili se nakonec tři zájemci. První dva byli vyřazeni a vyhrál ten, který za pronájem nabídl nejméně. Shodou okolností ten, o kterém se dopředu šuškalo.

Výlepové plochy dosud obhospodařovala příspěvková organizace Kultura Česká Lípa, která na nich podle Juraje Ranince vydělávala mezi 123 - 133 tisíci korunami ročně. Podle místostarosty byly první dvě nabídky podvod a je na to důkaz, proto musely být vyřazeny. 

František Chot celou diskusi zdánlivě zakončil připomínkou, že kdybychom měli technické služby, dala se zakázka jim a bylo by po problému. Jen nechápu, jaký je rozdíl mezi technickými službami a Kulturou Česká Lípa.

Po hlasování, v němž pro znovuprojednání bylo jen devět zastupitelů, se Zdeněk Ježák přihlásil znovu do diskuse formou technické poznámky. Podivoval se, jak je možné, že na trhu působí desítky firem a v Lípě se přihlásí jen jedna. A ještě se snovou nabídkou, jak o ní místostarosta hovořil kvůli řadě výhod. Podstatnou je ta, že město a Kultura budou mít k dispozici dvě plochy formátu A 1 na všech plochách.

V pátek jsem seděl u táboráku se známým, který se před třemi měsíci rozhodl, že nebude koukat na televizi, číst noviny a poslouchat rádio. Nakoupil si audio knihy a ve volném čase ignoruje veškerou politiku. Myslím, že mu to svědčí. Ale já se ještě na chvíli vrátím k dalším bodům, které mě v zápise zaujaly.

Až nedůstojná byla opět diskuse k dotačnímu programu v oblasti kultury. Je duben a pravidla se stále ohýbají, jak se komu hodí. Starostka teda tvrdila, že se neohýbají, ale narovnávají. Samozřejmě jde opět zejména o Lípu Musicu, o to, že na dotaci na akci s mezinárodní účastí by mohl dosáhnout i jiný subjekt a na Lípu Musicu by nemuselo zbýt všechno. Pro jedny je to spravedlnost, pro druhé naschvál. Nakonec byla diskuse tak vášnivá, že starostka raději nechala odhlasovat přestávku. Po ní upravila svůj pozměňovací návrh a Zdeněk Ježák stáhl své tři zcela. Došlo ke kompromisu. Pro usnesení nakonec hlasovalo 22 z 24 přítomných zastupitelů. Zdrželi se jen dva komunisté. Čas ukáže, kolik festivalů se nám tady vynoří.

Karel Tejnora v průběhu diskuse navrhl, aby už nyní začali debatit o podpoře kultury v roce 2017. To by bylo opravdu rozumné. Dostat podobný materiál s řadou čísel přímo na stůl a nemít ho dopředu k dispozici, je opravdu nezodpovědné. Starostka však obhajovala fakt, že kdyby to neudělala, vše se posunulo až na další zasedání. Otázkou je spíše to, jestli je funkční výbor pro kulturu.

A co nám Lípa kulturní na příští týden nachystala?

V pondělí hrají v Crystalu Kolonii. Emma Watson (Hermiona) s Daniel Brühl (Niki Lauda) v dramatu z Chile. První kritika, kterou jsem četl, byla vlažná, ale na CSFD má film po pár dnech hodně slušných 84 %. V Crystalu se ve stejný den odbude vyprodaný koncert Jarka Nohavici. V úterý mě zaujalo představení divadla Ungelt, které se uskuteční v Novém Boru. Ve hře Deštivé dny se představí Richard Krajčo a David Švehlík. V sobotu pořádá Vlastivědný spolek Českolipska výlet na hrad Karlsfried, u příležitosti 700 let od narození Karla IV.

 

Komentáře

Re: 13/2016

Tomu známému od táboráku bych připomněl notoricky známé výroky britského politika Edmunda Burkeho (1729 - 1797), zakladatele konzervatismu:
„K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.“
„Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, nemá smysl.“

PS: Naši předkové se dlouho topořili, než získali všeobecné, přímé, rovné a tajné volební právo. Nemáme ho ještě ani 100 let - viz Ústava ČSR z roku 1920.

Nahoru

Re: 13/2016

Pro upřesnění (pan Bárta to v zápise přehlédl). O mém návrhu na znovuprojednání výběrového řízení na pronájem pozemků pod plakátovacími plochami v radě města se nehlasovalo. Hlasování, o kterém mluví Milan Bárta, bylo o tom, zda jednání zastupitelstva bude pokračovat i po 20. hodině. 9 zastupitelů bylo pro, 1 proti a zbytek buď nehlasoval nebo se zdržel, někteří odešli (tradičně KSČM) ještě před koncem.
Koalice tak potvrdila, že slova o transparentnosti a otevřenosti nemyslí vážně. Jednaní bylo prostě a sprostě utnuto, i když zbýval opravdu pouze tento poslední bod programu, chvilková diskuse, kde mohli radní obhájit svoje rozhodnutí a poslední hlasování.

Nahoru