Dnes je 14. 09. 2024
svátek má Radka

13/2018

Nová půjčovna kol na Střelnici. Termín Všudybudu a metalový festival v Pekelných dolech. Pomozte městu utratit pět miliónů. Beseda (nejen) o světoznámém rytci skla.

Už rok používám aplikaci Českých drah, která mi umožňuje kupovat si lístky v elektronické podobě. Jízdné je sice stejné jako při zakoupení běžné papírové jízdenky, ale při nákupech dostávám body, které můžu při jejich nahromadění směnit za některé další služby. Mezi ně patří i zapůjčení kola v některé z drážních půjčoven. V nejbližším okolí doposud fungují dvě – v Mimoni a v Doksech. Od prvního května bude tuto službu nabízet i zastávka na Střelnici. Kolo si můžete půjčit na jedné zastávce a vrátit ho na jiné. Na vybraných trasách jsou kola přepravována zdarma.

Bez nastřádaných bodů je půjčovné 150 korun na den (s in-kartou) nebo 180 bez karty. Vratná kauce na jedno kolo je tisíc korun, na dvě a více dva tisíce.

Aplikace má ještě některé další výhody, které jsem už několikrát využil během svých putování. Například vám do mobilu chodí aktuální informace o vlacích, kterými cestujete. Nejvíce jsem to ocenil, když měl vlak zpoždění a já se při přestupu potřeboval rychle zorientovat na cizím nádraží. V průběhu jízdy mi totiž přicházejí krátké zprávy, například o tom, na kterém nástupišti mě další vlak čeká (anebo už také ne).

Všechny děti českolipských škol by v těchto dnech měly přinést domů letáčky, které jim prostřednictvím učitelů poslalo město. Propagují projekt s názvem Tvoříme město.

Radnice ve svém rozpočtu vyhradila pět miliónů korun, o jejichž využití mohou rozhodnout skoro přímo občané. Jde o tzv. participativní rozpočet. V pondělí 16. dubna se uskuteční veřejné setkání v KD Crystal, kde vedení města představí, jak bude projekt probíhat. Do konce května mohou občané podávat návrhy, do srpna bude městský úřad ověřovat realizovatelnost návrhů. V říjnu, to asi budou nějak volby, se v hlasování vyberou nejlepší návrhy, které se pak budou od listopadu realizovat.

Za mě osobně palec nahoru za každou snahu zatáhnout občany do dění ve městě. Myslím, že i v případě referenda, ankety či odporu proti bazénu se ukazuje, že stále ještě jsou lidé, kterým není tak úplně jedno, jak Česká Lípa vypadá. Jen je jich málo.

Už je znám termín 14. ročníku festivalu Všudybud. 8. až 9. června 2018. Pro mě proběhne o týden dříve, než jsem potřeboval. Devátého odlétám na čtyři dny pryč, takže jsem zvědav, kdo se představí v pátek. Slíbeny jsou opět čtyři scény v areálu Vodního hradu a čtyři desítky účinkujících, jejichž identitu zatím pořadatelé tají.

Fotografie z prvního ročníku Všudybudu, na němž nás bylo jen pár.

Všudybud není jediný festival, který Českolipsko čeká. V Pekelných dolech se na srpen chystá první ročník akce s názvem Out of Hell Rock celebration 2018. Třináct ryze metalových kapel v unikátním prostředí. Pořadatelé ve své tiskové zprávě píší například toto: "Hudební produkce se bude odehrávat na Out Of Hell Stage, kde Sarkonia, Act of God, Menhir, Steel Engraved (DE), Anthology (SK) a Welicoruss (RUS) obleče hořící skály do hávu melodického metalu.

Přímo uvnitř jeskyně se rozpoutá peklo v rytmech tvrdších metalových forem, post vykopávače zastanou místní Liars, následovat bude finalista Fresh Blood of Spark, Chaos in Head, V.A.R., Blamage a Mean Messiah."

Tento víkend jsem na fotbale v Dortmundu (snad budou chtít odčinit debakl v Mnichově), takže se v sobotu nemůžu zúčastnit akce v Kamenickém Šenově. Spolek SONOW bude spolu s přáteli z partnerského města Rheinbachu prezentovat už III. etapu společného projektu záchrany Starého hřbitova. Jeden z náhrobků, které letos budou restaurovány, patří světoznámému rytci skla Karlu Pietschovi.

O spolku SONOW si můžete více přečíst i v jedné z mých Štafet – zde.

I tato akce je důvodem, proč jsem deník naprogramoval už na sobotu.

Komentáře

Re: 13/2018

Zastupitelé zvolení za KSČM sice nejsou "radnice", ale díky, pane Bárto. Každé uznání potěší!
Prosazením participativního rozpočtu do praxe města jen plníme náš volební program - program, který se ksutečně snažíme dělat s lidmi pro lidi.

Hezký zbytek neděle

František Chot

Nahoru