15/2011

Verze pro tisk |

Jaromír Štrumfa zastrašuje členy výboru, Hana Moudrá s Jiřinou Mimrovou míchají čísly, Yvetta Hotová nevidí, co Alena Losová ano. Něco málo dalších postřehů z jednání kolem sloučení Libertinu se ZUŠkou. Florbalisté díky! Příští týden by mi udělali radost Los Chuperos.

Už od pondělí visí na stránkách města jak zápis ze šestého jednání zastupitelů, tak videozáznam z celého jednání. Hned na úvod jsem se podíval na videozáznam z jednání o splynutí základní umělecké školy s DDM Libertin. Vše začíná zjevně organizovaným pískotem a vulgárními výkřiky dětí i několika dospělých. Po uklidnění požádá ředitelka DDM a zároveň zastupitelka za Věci veřejné Jiřina Mimrová o souhlas s účastí – je ve střetu zájmů. Přednese projev, který jsme vydali již minulý víkend (zde). Následuje dlouhý potlesk, jaký zasedání nepamatuje.

Dalším zastupitelem, který se přihlásil do diskuse, byl Petr Máška (ČSSD). Podle jeho slov mu vadí to samé, co mě: nikdo splynutí s ředitelkami neprobral.

Následoval Tomáš Vlček, místostarosta, který bod k jednání předložil. Podstatná byla informace, že jsme v situaci, kdy stát neplní své povinnosti a přestává hradit složky mezd nepedagogických pracovníků. (Už minulý týden odsouhlasila rada města, že na platy základek půjdou peníze z hospodářských výsledků škol.) "Do budoucna bude objekt požadovat finanční prostředky. Musíme zvážit, zda se vyplatí počítat s tímto prostorem a provádět údržbu, opravy. My vlastníme jiné budovy – ZUŠ, kde jsou volné prostoty, jsou nedostatečné využívané. Město vlastní i jiné prostory, např. jedna naše škola sdružuje MŠ, střední školu a školu pro děti s lehkým i těžkým hendikepem," řekl mimo jiné Tomáš Vlček.

Jeho proslov skončil výkřiky: "Fůj!"  Starostka reagovala výzvou, aby ti občané, kterým je osmnáct let, vystoupili korektně na mikrofon.

Následovala Romana Žatecká. Obvinila Tomáše Vlčka, že se zaklíná obecnými frázemi, ale nepřipravil fakta. "Ptám se, jaké budou náklady na stěhování, na děti a mládež. Nemůžu tento záměr akceptovat. Podle mého názoru jde o záměr likvidační."

Přestože jsem na jednání nebyl, ani jsem dopředu nečetl zápis před svým aprílovým článkem (zde), přesto jsem se poměrně trefil do slov Jaromíra Štrumfy. "Nechápu, jak se k tomuto návrhu mohlo připojit tolik gramotných lidí včetně člena výboru pro výchovu a vzdělávání nominovaným ČSSD. Já si to s ním vyřídím. Na příštím jednání ČSSD bude teda husto." Na závěr svého projevu navrhl k DDM přidat budovu městské policie.

Po sérii bučení a výkřiků se do diskuse konečně přihlásil někdo z občanů. Jmenuje se Vladimír Soukup. Takto vypadá jeho proslov v zápisu (mnou upraveno):

Narodil jsem se ve staré městské nemocnici v roce 1962 a mohl jsem vědomě sledovat dramatické proměny našeho města až dodnes. Důvodová zpráva na mě působí velmi slabě v podpůrných argumentech - nechápu argument, že dopoledne je ZUŠ nevyužitá. Jistě bychom ve městě našli budovu, kde by mohl být městský úřad i městská policie. Chybí mi v důvodové zprávě jednotlivé činnosti vyžadující rozdělení místností a sestavení učebního rozvrhu v ZUŠ. Tvrdit od zeleného stolu, že se do budovy s kapacitou 1000 žáků vejde 1800 žáků, nepotřebuje komentář. Zažil jsem Českou Lípu s 15 000 obyvateli, plavat jsem se učil v městských lázních. Proč to říkám? Žádné město nezaznamenalo tak dramatickou urbanistickou, ale zejména sociálně ekonomickou proměnu.  Zastupitelé by si měli být vědomi toho, že v tomto případě nejde o to, zda se ušetří deklarované statisíce ročně, ale jde o to, zda se chtějí na vyvracení těchto kořenů podílet nebo nadále zajišťovat pokrytí volnočasových aktivit, tak i možného uměleckého vzdělávání.  Každá z těchto institucí je potřebná a jejich metody jsou rozdílné. Jak město rozděluje finanční prostředky? Udělal jsem si srovnání, jak se vyvíjely vybrané rozpočtové kapitoly v roce 2007. Školství má ve svém výsledku nejmenší nárůst 2,1 % a největší propad příjmů. Měl by se vybudovat vztah občanů a ti by měli plnit městskou kasu. Město na konci roku 2009 vydalo vyhlášku č.6/2009, že nebude vybírat poplatky za svoz komunálního odpadu. Tato vyhláška připraví město každým rokem o cca 13 mil. Kč. Je výchovné naučit občany, že je jedno, kolik odpadu vyprodukují a že to nic nestojí?  Na mě to působí tak, že cílem je vytvořit místo, kde vzdělání není podstatné, zato o bordel se zde postaráme dobře. Navrhuji zamítnout usnesení ve věci splynutí ZUŠ a DDM nebo vypracovat podrobnější zprávu a dát ke schválení občanům."

Yvetta Hotová, ředitelka ZUŠ, potvrdila, že k žádnému jednání o splynutí nebyla přizvána a o celém projektu se dozvěděla telefonicky. Myslí si, že nápad je nešťastný, v podstatě nerealizovatelný. Po přečtení důvodové zprávy si celou školu prošla, našla některé volné prostory – bez oken, topení, větrání, které slouží jako sklady.  Možná by se našly pro DDM tři, čtyři místnosti, ale byla by to nákladná investice na rekonstrukci těchto prostor. K využití místností v přízemí – škola má zpracovanou koncepci rozvoje, tam se počítá s dalšími prostory např. druhá zkušebna pro bubeníky, výtvarný obor – počítačová grafika, českolipský sbor. Některé prostory v pronájmu – příjem v roce 2011 – 300 -  350 tisíc za rok.

"Splynutí DDM a ZUŠ přinese více škody než užitku, o finanční úspoře nemůže být žádná řeč," řekla na závěr.

Vystoupila i Alena Losová – její názor jsme vydaly samostatně zde.

Jak obě strany manipulují s čísly, demonstrovala Hana Moudrá přehledem, z něhož je zřejmé, že Jiřina Mimrová operuje tím, jak je Libertin naplněný. Velká část děti však navštěvuje kroužky, které se odehrávají mimo Libertin. Kroužky přímo v Libertinu vypadají například takto:

sítotisková technologie                      5 dětí

keramika                                            9 dětí

keramika                                            8 dětí

šikovné ruce                                       5 dětí

ateliér                                                6 dětí

keramická dílna                                 6 dětí

hra na flétnu                                     10 dětí

dívčí klub                                           6 dětí

chovatelé                                           5 dětí

Pravdou je, že z přehledu, který mám já, si Hana Moudrá také vybrala ty zájmové útvary, jež se jí hodily :o). A to si myslím, že v seznamech jsou černé duše – děti, které se přihlásily, ale ve skutečnosti nechodí.

V podobném duchu probíhalo jednání ještě další hodinu, celkem tedy jako průměrný celovečerní film. Pustit si ho můžete zde. Usnesení nakonec nebylo přijato. Kdy se k němu zastupitelé vrátí, je zřejmě ve hvězdách.

Tak jen shrnu. Městská školská zařízení jsou poloprázdná, Libertin je v budově, která nepatří městu. Církev zatím nic nechce, ale zřejmě časem chtít bude. Nereálná je představa oba subjekty sloučit v jeden, reálná je, dle mě, představa dostat Libertin pod jinou střechu. Chybou radnice je, že materiál nebyl projednán s ředitelkami obou zařízení a byla obejita i veřejnost. Jsem rád, že ještě existují témata, která lidi zvednou od televize a přivedou na radnici. Hnus je, že veřejnost v tomto případě zčásti tvořily děti nahnané do sálu zaměstnanci příspěvkové organizace města. Mohli jim aspoň vysvětlit, jak se chovat.

Jsem se rozohnil, že ani nevím, co jsem chtěl dále napsat. Bylo v týdnu ještě něco zajímavého? Sešel jsem se s Hanou Moudrou a budeme pokračovat v Pěti otázkách. Budu se snažit střídat otázky pro českolipskou starostku s otázkami pro starostu borského. Rád bych samozřejmě pokryl i další obce, ale nechci nic slibovat. Čas! V pátek jsem si užil festival ZUSsioN 2011 (reporty jsou zde a zde). Naprosto úchvatný sportovní zážitek jsem měl ze střetnutí českolipských florbalových juniorů s favorizovaným Havířovem. Každá třetina byla jiná. Taktická bitva, fantastické individuální výkony, přiměřená tvrdost, respekt a na Lípu (teda spíše Bor) neuvěřitelná divácká kulisa. Opravdu se těším, až budou hrát v českolipské nové hale a sejde se plný dům. K postupu mezi elitu stačí českolipským, borským, šenovským či polevským klukům porazit Torpedo ještě jednou. Mají na to! (Video zde.)

V týdnu jsem se také dvakrát podíval do Pekla. Bledule už sice odkvétají, ale v tomto počasí je to i bez nich skvělý zážitek. Videa ze všech akcí najdete ještě v zítřejším videodeníku.

Porada, rodičák, manželky zkouška a celý víkend se studenty na soutěži. Já s žádnou kulturou příští týden nepočítám. Co mohu nabídnout vám? V pondělí zavítá do Nového Boru divadlo z České Kamenice a předvede hru Hadrián z Římsů. Z filmových premiér má zatím nejvyšší hodnocení Láska a jiné závislosti, kterou od čtvrtka promítají v Novém Boru. V Lípě startuje animované Rio ve 3D. V sobotu vystoupí v Progresu českolipští vyznavači ska Los Chuperos spolu s pražskými rockery Bonebroke.

 

Nahoru