Dnes je 14. 09. 2024
svátek má Radka

17/2018

Minule jsem psal o fenoménu schvalování zákonů, které nikdo nedodržuje a nikdo ani nemá snahu jejich dodržování vymáhat (zde). Čtenáři mě během týdne ještě upozornili na dva další problémy.

Prvním je očkování v souvislosti se současným zvýšeným výskytem spalniček. Vakcinace proti této chorobě je povinná, přesto vysoké procento nemocných je neočkovaných. A nakazí i ty, kteří očkovaní byli, ale mají sníženou imunitu či v minulosti z různých důvodů očkováni nebyli. Část občanů věří v různé konspirační teorie, snižuje proočkovanost populace a ze svého rozmaru ohrožuje ostatní. Žáky a učitele ve školách nebo lékaře v nemocnicích.

Druhou věcí je povinný rok předškolní výuky. Proběhly zápisy, u kterých se najednou objevují sedmileté děti, které v životě ve školce nebyly. Nebudeme si nalhávat, že to jsou supertalentovaní jedinci, které rodiče doma vzdělávali sami.  

Každý osmý mrtvý na českých silnicích byl loni motocyklista, celkem jich bylo 64, z toho čtyři neměli helmu! Na silnicích Liberecka je tato statistika ještě horší, zde to byl každý čtvrtý. I to je důvod, proč projekt Učme se přežít má jedno ze svých center v Sosnové. Na červen jsou vypsány čtyři kurzy (plus jeden pro pracovníky autoškol). Více zde

 

Abych neměl těch svých soukromých výzev málo, byla v minulém týdnu v Labských pískovcích otevřena Lesní stezka. Jedná se o několikadenní, stokilometrový trek po lesních cestách zejména německé části Českosaského Švýcarska. Rozdělen je na sedm etap, na jejichž konci je možné přespat v trekových chatách a bivacích. Za noclehy se platí podle kvality buď pět nebo deset euro. Přednost při noclehu mají dálkoví poutníci a rodiny s dětmi. Pro skupiny nocležiště nejsou. K přespání je nutné zakoupit si trekové lístky, jejichž útržky se hází do schránek důvěry v místech noclehů.

Více informací naleznete zde.

Úvodní fotka je z trasy.

Už jsme psali o tom, že město vydalo objemnou publikaci o své historii - zde.

Televize RTM+ o tom dokonce natočila reportáž.

 

Hlavní autor, Jiří Kratochvíl, u nás kdysi vydával seriál s názvem Lípa dříve a dnes (první díl je zde). Moc dobře se mi s ním spolupracovalo, byl to nezištný nadšenec, takže věřím, že publikace bude dobrá. Ale nedaří se mi do ní zatím nahlédnout. Je v knihkupectvích, ale zatavená. Zatavená je dokonce i ta, u které nám bylo nabídnuto, abychom si ji koupili do školy. A cena: 1 900 korun je i pro mě hodně. Mám v merku jednu knížku, která stojí asi 40 procent této, a přesto se už několik týdnů rozhoduji, nebo spíše naznačuji, co by pro mě bylo dobrým dárkem ke svátku, narozeninám, Vánocům. Bojím se, že řada Českolipanů to má podobně. I díky tomu se šíří různé dezinformace typu, že zastupitelé ji mají se slevou. Teda aspoň doufám, že je to fake. 

Komentáře

Re: 17/2018

Pane Bárto, ta cena je skutečně mimo možnosti mnohých, říkám si, kdo je vlastně tím cílovým čtenářem... Na FB stránce IN máte několik komentářů, žádný nadšený, hlavně kvůli té ceně. V jednom se píše o té slevě pro zastupitele, tak přepis niže!

Tomáš von Leipa: 1.900 Kč za reprezentativní publikaci určitě není moc. Podle vyjádření tiskové mluvčí část publikací byla věnována darem předním osobnostem města a zastupitelé mají slevu 90 %. V zájmu rozšíření povědomosti o městě uvolnila paní starostka část prostředků z fondů rady na zakoupení padesáti výtisků, které budou zapůjčeny do domácností sociálně slabších obyvatel města, což nutno ocenit! Část nákladu bude využita při podzimních komunálních volbách - každý volič současného vedení města bude zařazen do slosování o knihu zdarma! Na slevu ve výši 100 Kč se můžou těšit všichni českolipští důchodci nad 100 let!

Nahoru

Re: 17/2018

Proboha, to byl od autora pokus o sarkasmus/ironii!

Nahoru

Re: 17/2018

Proboha, soudruhu, ty si snad myslíš, že to někdo vzal vážně?
Slyšela jsem však, že okresní sekretariát KSČM několik výtisků zakoupil do stranické knihovničky a zatím jsou také zatavené. Po odtavení by jeden výtisk mohl dostat sponzorským darem zdejší chudý redaktor :)
Kdyby rudá ruka byla ještě štědřejší, také bych jedním výtiskem nepohrdla...

Paní starostka se dnes na FB distancovala od dezinformací typu, že zastupitelé mají knihu se slevou 90 %, ve skutečnosti mají prý slevu pouhých 50 % a zdarma prý obdrželi knihu pouze členové městské rady...

Nahoru