20/2011

Verze pro tisk |

Pracovní skupina školského výboru podpořila sloučení ZUŠ a Libertinu. Zastupitelé budou schvalovat závěrečný účet za rok 2010. Dá město čtvrt milionu na koncert na hradu Houska? V Lípě padne rekord v tvrdosti florbalové střelby.

V příštím týdnu opět proběhne zasedání zastupitelů města Česká Lípa. Pojďme se aspoň v krátkosti podívat na některé body, které se na něm budou projednávat. Už tradičně se na úvod bude brát na vědomí Zpráva o činnosti rady města. V ní mě zaujala například okamžitá výpověď smlouvy na pronájem sloupů veřejného osvětlení k reklamním účelům nebo udělení několik výjimek na pálení čarodějnic. Rada neschválila pronájem inzertních ploch na autobusových zastávkách ve správě města Česká Lípa. Také jsem se dozvěděl, že Rada vzala na vědomí zprávu právního zástupce společnosti VETT, ale už ne to, co v ní bylo.

V dalších bodech bude navrženo, aby starostka zastupovala město na valné hromadě Severočeské vodárenské společnosti a. s. se sídlem v Teplicích. Blíží se také valná hromada Českolipské teplárenské, v níž nás rovněž zastupuje Hana Moudrá. Na květnovém zasedání zastupitelů jí bude uloženo, jak má hlasovat.

Zastupitelé rovněž dostali do svých mailových adres takřka sto šedesátistránkový účet za rok 2010. Kopíruji jen jeho závěr: Účetně rozpočtové hospodaření roku 2010 skončilo zvýšením stavu peněžních prostředků na základních účtech rozpočtového hospodaření o 10, 5 miliónu Kč, zatímco hotovost na účtech peněžních fondů se oproti stavu k 1. 1. 2010 snížila o 37,8 miliónu Kč. Pokud zohledníme bankovní převody, které proběhly až v roce 2011, ale věcně patří do roku 2010 (převod úroků a splátky za akcie spol. Českolipské teplo a.s. v celkové výši 6,4 mil. Kč), základní běžné účty se oproti stavu k 1. 1. 2010 zvýšily o 4,1 miliónu Kč a stavy na běžných účtech fondů se snížily o 31,4 miliónu Kč. Pokles byl zapříčiněn čerpáním Investičního fondu (výsledné saldo -31,1 mil. Kč) a snížením hotovosti na běžném účtu sociálního fondu (pokles o 298 tisíc Kč).

Jsem zvědav, jak dopadne schválení mimořádného příspěvku zastupitelstva Martinu France na pořádání koncertu Noc s hvězdami na hradě Houska. Zastupitelé v nedávné minulosti podobný příspěvek zamítli. I tentokrát byla žádost projednávána ve dvou výborech. Zatímco výbor pro kulturu a cestovní ruch ji jednohlasně zamítl, finanční výbor ji většinou hlasů doporučil.

Mělo by dojít k aktualizaci zásad pro poskytování sportovních grantů. Týká se především cílené podpory úspěšným kolektivům a jednotlivcům. Podle některých členů příslušného výboru není systém spravedlivý.

Zahrádkáři žádají o 25 tisíc na opravu fasády a ošetření antigraffiti nátěrem.

Z různých zápisů jsem si k nahlédnutí vybral ten od školského výboru. Tento orgán totiž vyslal své zástupce do ZUŠ a Libertinu, aby prozkoumali možnosti sloučení.

Zápis návštěvy (kontroly) pracovní skupiny výboru Zastupitelstva města Česká Lípa pro výchovu a vzdělání, která se konala dne 15. 4. 2011 od 13.30 hod. v DDM Libertin a 18. 4. 2011 od 18.30 hod. v ZUŠ.

Budovou DDM Libertin nás provedla p. ředitelka Jiřina Mimrová, která nám ukázala všechny prostory budovy s výkladem, k jakému účelu slouží. Na požádání nám předala nabídku zájmových útvarů, přehled vedoucích kroužků, rozvrhy hodin jednotlivých kroužků a výkaz o činnosti střediska volného času, abychom se mohli podrobně seznámit s chodem volnočasových aktivit. Na dotaz od kolika dětí může být zahájena činnost jednotlivého kroužku, nám bylo sděleno, že musí být přihlášeno minimálně 5 dětí, jinak obor nemůže být otevřen. Dále nás p. ředitelka informovovala o technickém stavu budovy, která nepotřebuje žádné velké investice na opravy. Běžná údržba během jednoho školního roku je do 50 000,- Kč. Všechny místnosti jsou využívány efektivně, jsou útulné a vybavené. P. ředitelka velmi dobře spolupracovala s pracovní skupinou a plně se věnovala členům pracovní skupiny. ZUŠ prováděla členy pracovní skupiny p. ředitelka Yvetta Hotová, která nás velice ochotně přijala v 18.30hod., i když nás očekávala na 16.00 hod. (došlo k nepřesnému uvedení termínu schůzky). Na požádání nám ukázala všechny prostory budovy, v písemném podání přehled vyučujících a jejich rozvrh hodin. Na dotaz pracovní skupiny při jakém počtu se otvírá zájmový útvar nám bylo sděleno, že při počtu 5 žáků. Budova je nově zrekonstruovaná, hodně prosvětlená (kromě suterénu). Každý vyučující má svoji učebnu a kabinet. Učebny nejsou plně využity, v některých se vyučuje pouze 2 dny. ZUŠ má dostatek volných učeben a prostor, které by se mohly efektivněji využít. Některé prostory se pronajímají. Každá schůzka trvala 2 hodiny. Pracovní skupina došla k těmto závěrům:

- ZUŠ není plně a efektivně využita (mnoho volných učeben a prostor)

- zájmové útvary a další aktivity DDM Libertin mohou být převedeny do prostor ZUŠ (budova vyhovuje – volné a prosvětlené prostory)

- splynutím ZUŠ a DDM Libertin budou zachovány veškeré aktivity, zájmové útvary atd.

- splynutím se může zefektivnit činnost a realizace dalších zájmových kroužků (v ZUŠ i DDM Libertin mají problém naplnění kroužků – podmínka 5 a více dětí)

Pokračuje zápis z jednání výboru:

Jak vyplývá ze zápisu i z následné diskuse, je v případě splynutí DDM a ZUŠ zcela reálné umístění nové organizace v budově č. p. 2077 v Arbesově ulici. Budova je ve velmi dobrém stavu, celá řada místností je nevyužívaných, případně využívaných nedostatečně. Provozování dvou organizací ve dvou budovách je neekonomické, a to zvláště s důrazem na skutečnost, že objekt na Škroupově nám. není majetkem města Česká Lípa. Do budovy bude nutno v budoucích letech investovat, nejpozději po vypršení stávající smlouvy o užívání budovy bude majitel požadovat úhradu nájemného. Pan místostarosta Vlček uvedl, že zájmové kroužky při základních školách navštěvuje větší počet dětí než zájmové útvary při DDM, náklady pro zákonné zástupce jsou zde podstatně nižší, úhrada je spíše symbolická, pedagogičtí pracovníci konají tuto činnost nad rámec svých povinností. Paní Losová uvedla, že ZUŠ je v současné době nedostatečně naplněna z důvodu politiky stávající ředitelky, po snížení počtu pedagogických pracovníků došlo ke snížení počtu žáků; vzhledem k nedostatku finančních prostředků ze státního rozpočtu nebude Liberecký kraj akceptovat případnou snahu o znovunavyšování žáků. Učebny jsou nevyužité, každý pedagogický pracovník má svoji učebnu i kabinet, ředitelkou uváděné cvičné hodiny v objektu ZUŠ neprobíhají, žáci cvičí doma; nelze ponechat žáky při cvičení na hudební nástroj v učebně bez dozoru v době, kdy se pedagogický pracovník věnuje řádné výuce. Příjem z pronájmu nebytových prostor činil dle rozboru hospodaření za rok 2010 247 tis. Kč. Závěrem pan Vlček zdůraznil vážný, prohlubující se nedostatek finančních prostředků ze státního rozpočtu na přímé náklady ve školství, který vyústí v nezbytné snižování počtu pedagogických pracovníků. V Libereckém kraji byla vytvořena pracovní skupina, která se bude dále zabývat možnostmi optimalizace středních škol.

A tady bych skončil, o krajské optimalizaci píšeme i na jiných místech. A zrovna nyní, v době maturit, mi toto slovo povzbuzuje dávivý reflex.

Před chvílí jsem se vrátil z Náchodska, abych načerpal síly při geocachingu, zítra v půl osmé se už budu těšit na své studenty. Chápu jejich nervozitu, ale snad mají co prodat.

Kam můžete vyrazit příští týden vy? Třeba v úterý do knihovny na přednášku s názvem Koncentrační, pracovní a jiné tábory. Toto téma je na i-novinách oblíbené. Až opadá listí z dubu je název představení seskupení NopoĎ, které vás může přilákat v pátek do Boru. Florbalový květem pokračuje akcí s názvem Salming Floorball Games 2011. Součástí bude Premiérové mistrovství ČR ve tvrdosti střelby! Bude zde vytvořen první oficiální český a světový rekord! V sobotu večer se v Progresu představí Ray Gibson, zpěvák kapely The Roads.

Nahoru