Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

24/2016

Budu psát deníky trochu jinak. Více deníkově. Nebudu si muset v neděli něco narychlo cucat z prstu, snad budou více autentické a navíc jimi nebudu na konci týdne tak svázaný. Stává se mi, že v týdnu mám v hlavě nějaké téma a v neděli si na něj nemohu vzpomenout…

Úterý

Zašel jsem si pro lístky na dvě představení Českolipského divadelního podzimu. Nechci být štvanec, takže jsem si nekoupil permanentku na celý týden. Vybral jsem si představení s názvem Dokonalá svatba DS Ty-já-tru Hrobeso. Stejně jako v minulých letech jde o inscenaci, která byla prověřena Jiráskovým Hronovem. Samozřejmě mě jako patriota zajímá i novinka domácího DK Jirásek, takže v sobotu zamířím na Commedii à la carte.

Celý program naleznete zde.

Cestou z města jsem se stavil u Rudy Živce. Zajímala mě ukázka z knížky I can´t get no (Českolipská satisfakce). Přiznám se, že trochu žárlím. Publikace se rodila na základě seriálu Českolipský underground, který mi vycházel v Magazínu Lípa a i-novinách, ale v podstatě jde o úplně něco jiného. Říkal jsem Rudovi, že mám pocity, jako otec, který zplodil dítě, ale pak už se na jeho výchově nepodílel. Sleduje jen zpovzdálí, jak roste, jak přicházejí jeho první úspěchy. Přitom mi Ruda několikrát nabízel, abych se do knížky pustil sám, jenže já se necítil a autora Tomáše Cidlinu jsem sám doporučil. Knížka každopádně vypadá suprově. Tomáš do ní přinesl přesně to, co jsem věděl, že bych nezvládal – nadhled, dobový kontext. Přece jen je to historik. Našlo se neuvěřitelné množství fotografií, které dokumentují šedesátá a sedmdesátá léta na Českolipsku. Chtělo by se mi napsat, že by neměla chybět v knihovně nikoho, kdo Lípu považuje za své město. Žárlím, ale už počítám dny do okamžiku, kdy vyjde. Křest bude součástí Českolipského divadelního podzimu.

Více si můžete o knížce přečíst zde.

A když už jsem byl v tom městě, přinesl jsem si i dvě vstupenky na zahájení festivalu Lípa Musica. Do pátku jsme si s manželkou dali deadline na dohodu, na co ještě vyrazíme spolu a na co vyrazíme s někým jiným. Jen pro zajímavost, takto vypadal můj žebříček, když byl v dubnu prozrazen program - zde

Středa

Kromě jiného mě zaujalo, že Lípa má nové oficiální stránky. Nemusel jsem se na ně ani dívat a hned mi bylo jasné, že musí být lepší, než ty minulé. Konečně jsme vstoupili do třetího tisíciletí. Jdu vyzkoušet, jestli na nich najdu to, co obvykle hledávám – materiály pro zastupitele a zápisy z jednání.

Pohoda, našel jsem vše, co jsem hledal, bez sebemenšího zaváhání.

Myslím, že i pro občana, který se nezajímá o dokumenty, jsou přehledné, živé. Vytvořila je společnost WEBHOUSE, s.r.o., která dělala weby Bratislavě, Kladnu či kraji Vysočina.

Čtvrtek

Hned ráno mě pobavila Romana Žatecká, když jsem si přečetl její blok. Příspěvek s názvem Co udělá jeden č…ček na síti je opravdu povedený. Na stránkách Českolipské drbny se objevila před časem nahrávka, v níž Romana Žatecká říká větu: „Co si myslíš, čůráčku, na facebooku budeš psát jako machr.“ Čtenářům pak bylo naznačeno, že takto hovoří normálně o svých kriticích. Ve skutečnosti bylo vše jinak. Pobavit i vy se můžete zde.

Bodoval u mě ale i opoziční Tomáš Vlček, který stojí za zvýšeným zájmem o bezejmennou plastiku na sídlišti Holý vrch. Občané a s nimi někteří politici, kteří se jim chtěli zavděčit, chystali její odstranění. Nyní se ukázalo, že jejím autorem je význačný výtvarník Vratislav Karel Novák. Nakonec z toho monstra bude turistická atrakce. (Více třeba zde). 

V Lípě podobnou věc nezažívám poprvé – také jsme na ZŠ Špičák byli překvapení, že autorem některých plastik v interiéru je světoznámý výtvarník Ivo Rozsypal. Chodili jsme kolem nich bez povšimnutí do té doby, než o něm začalo vznikat souborné dílo. Dokonce jsem tuto storku použil i ve své knížce o českolipském školníkovi.

Pátek

Z článků, které dnes vyšly o Českolipsku, mě zaujal ten o kandidátovi KSČM do krajského zastupitelstva. Jan Dvořák ukradl nedaleko od zákupského zámku pískovcové bloky, které asi mají vyšší cenu, než tušil. Případ je to pár měsíců starý, ale teď před volbami se samozřejmě hodí. Nicméně si myslím, že voličům strany, která toho už nakradla daleko více, na pár kamenech nesejde. Více si přečtete zde.

Článek v diskusi na facebooku hned použili k vzájemnému osočování kandidáti Změny a Starostů. Oba tyto subjekty mají totiž jako své lídry někoho, kdo má oplétačky se zákonem. Tudíž máslo na hlavě. A pak přesvědčujte kámoše z hospody, že k volebním urnám má smysl chodit.

Večer jsem ještě stihl navštívit Den zdraví, který na koupališti v Turnově pořádala liberecká nemocnice. Účastnil se ho mimo jiné hejtman Půta, kterého jsem zastihl při volejbale se starostou Turnova a ředitelem zmíněné nemocnice. Píšu o tom hlavně z důvodu, že uvnitř sportovního areálu jsem byl poprvé a už i tady v i-novinách se o něm diskutovalo v souvislosti s koupalištěm, které by se mělo stavět v Lípě. V Turnově se vedly diskuse 18 let, přesto mi přijde, že teď až na pár šťouralů si areál všichni užívají a jsou na něj pyšní. Možná by se tam měli Českolipané vydat povinně – místo Kauflandu je vedle Penny, problémem je parkování, podobná je vzdálenost od centra i od řeky.

Sobota

Mimo jiné mi Jiří Římánek, kandidát Změny v krajských volbách, připomněl můj slib, že se budu v tomto deníku věnovat volebním programům jednotlivých stran. Vzhledem ke stopáži deníku už toho moc nestihnu. Jiří Římánek mi poslal i program jejich hnutí, který ještě není úplně veřejný. Ze slušnosti jsem otevřel aspoň kapitolu školství.

V úvodu je několik frází, které nechybí v programech většiny stran. (Naším cílem jsou školy, které žákům a studentům nabídnou možnost všestranného rozvoje znalostí a dovedností i osobnostních kvalit. Bla, bla.) Bohužel lepší to není ale ani v konkrétnějších částech textu. Například jedním z cílů má být modernizace středních odborných a učňovských škol. Ty má kraj na starost.  Cituji: "Velký podíl žáků v učňovských oborech neodpovídá potřebám 21. století, přitom stále více scházejí kompetentní, samostatní řemeslníci."

A řešení tohoto problému: "Přineseme nový pohled na klíčové dovednosti, které mají studenti odborných škol a učilišť získat. Podobně jako u jiných oborů v 21. století půjde nejen o zvládnutí oboru/řemesla, ale také o samostatnost, vynalézavost, funkční gramotnost, obchodnický přístup, obecně tzv. soft skills."

Proč mám vlastně se Změnou problém? Postavit svou kampaň na pomlouvání (všichni jsou zloději, jen my jsme čestní), vytrhávaní z kontextu (viz obrázek z oficiální volební brožurky), využívání skutečnosti, že voliči milují změny, i kdyby byly namířeny proti nim samým. Taky mi vadí, a psal jsem to minule, že Změna má nízký koaliční potenciál. Vždy, když byla v nějaké koalici, dopadlo to špatně. Skoro bych si tipnul, že má nižší koaliční potenciál než komunisti.

A teď si připadám jako nevděčník, protože pan Římánek se mi snaží i v diskusních příspěvcích trpělivě vysvětlovat, že Změna je správná volba. Kandidátka Změny nebude patřit mezi ty, které rodině vyházím do koše hned, jak se lístky objeví, ani nebudu truchlit, když si ji nakonec vyberou, ale já je volit nebudu.

Ten deník je tentokrát dlouhý. A to jsem se ani nepodíval do zápisu ze zastupitelstva.

Neděle

Před deníkem jsem stihl vydat další díl Karla H. (zde). Občas s Atilou úplně nesouzníme, text a obrázky jsou dva samostatné příběhy. Berte to jako přidanou hodnotu. Viz kauza s čuráčkem, jejíž rozuzlení ještě do Žizníkova nedorazilo :).

Na co se těšit příští týden?

Ve středu začne festival Lípa Musica - v bazilice Všech svatých, pod vedením Radka Baboráka a s hudbou Beethovena a Mozarta. Ve čvrtek vstoupí do kin pokračování Bridget Jonesové. V sobotu na vodním hradě proběhne festival Rock for ZUŠ a v Zahrádkách první díl Rozára Festu. Mrzí mě, že už nemám malé děti a ještě vnoučata - hned bych šel v neděli na Putování pohádkovým Peklem.

 

Komentáře

Re: 24/2016

Tedy, pane Bárto, Vy máte záběr jako ruský kombajn ...

Hezké ráno!

Na finální podobu knihy Českolipská satisfakce jsem velmi zvědav. Mimo jiné uvidíme, jestli autoři u onoho "neuvěřitelného množství fotografií, které dokumentují šedesátá a sedmdesátá léta na Českolipsku" uvedli současnou lokaci tak, aby se zorientovali i čtenáři - nepamětníci.

Stránky města fungují - je mi jen líto toho krásného obrázku z úvodní stránky starého webu. Ale co ...

"Zásadní" aktivity některých kolegů z opozice raději nechám být. Jen znovu zopakuji svůj osobní názor: Česká Lípa má zaokrouhleně 37 tisíc obyvatel, z nich je nás 25 zastupitelů. Bez ohledu na volební partaj, na ideové (ideologické) rozdíly bychom měli všichni "fungovat" tak, aby se za nás naši spoluobčané nakonec nemuseli stydět.

Cesta do kosmu, Průnik a Pocta architektům (architektuře?) - to jsou v mojí paměti názvy objektů autora pana V.K. Nováka instalované v České Lípě. Ten posledně jmenovaný je aktuálně umístěn v areálu městského krytého bazénu - po své levé ruce ho může vidět ten, kdo jde pěšmo z centra do Kauflandu. Mimochodem, původně byl za socialismu umístěn v zeleni před areálem Lipka (dnešní KB), proti kostelu Máří Magdalény a "hlas lidu" ho v horizontu několika týdnů vyhnal do depozitáře s názorem, že je to "polovina háknkrajcu" ...

Jo, bazén v Turnově - těch spojovacích bodů je tam více, ale co mají a Lípa mít nebude je dostatek (přebytek, rezerva ...) prostoru v areálu. Spíš ale vítám, že se snad po mnoha a mnoha letech pohne "něco" směrem k revitalizaci Dubice (alespoň máme hezky slíbeno!).

Nevím, jestli mě překvapuje, nebo nikoliv, Vaše "zkratka" u případu Honzy Dvořáka. Samotný článek p. Poláka, na který odkazujete, má v titulku "údajně". Vy ale máte jasno - njn, co asi chtít od fanouška topky, že.

A volby? To snad raději někdy jindy.

Hezký den přeje

F. Chot

Nahoru

Re: 24/2016

Díky za vaše komentáře. Jen mě vždy zamrzí, že jste komunista :).

Fanoušek TOPky :). Pobavilo, ale asi trochu jo, přestože je zase tak často nevolím.

Nahoru

Re: 24/2016

Také jsem zkoušel na nových oficiálních stránkách města ČL vyhledat zápis z jednání ZM z 31.8.2016. Zatím nic. Stručný popis z průběhu ZM lze najít na stránkách Miroslava Hudce, bohužel on skoro vždy odchází ze zastupitelstva předčasně, takže to tam má bez konce.

Nahoru

Re: 24/2016

Ověřovatelé ještě neověřili. Zítra by měl být vyvěšen.

Nahoru

Re: 24/2016

Když jsem odcházel, běžel už dlouho bod "Různé", tedy poslední. Probírala se v něm kauza zaměstnanců městské příspěvkové organizace Sport Česká Lípa. Ve zprávě ji zmiňuji. Ta kauza má pokračování. Dnes přišel na adresu zastupitelů další otevřený dopis zaměstnanců a také odpověď zastupitele pana Bindera.

Nahoru

Re: 24/2016

Zápis ze zastupitelstva České Lípy, konaného 31. srpna je na webu již zveřejněn.

Nahoru

Re: 24/2016

průběh jsem si poslechl na youtube. /přes 3 hodiny/.Teď už to tam není. Pan Vlček nekřičel ,byť mluvil rozhorleným hlasem. Křičela tam nějaká paní, kterou někdo okřikl ,že není na trhu. A pak pan Skokan prohlásil něco jako...ať si ČSSD ukázní své rodinné příslušníky v obecenstvu.
Každopádně, pokud existují skutečně nahrávky, bude to ještě zajímavé.

Nahoru