25/2011

Verze pro tisk |

i-noviny tradičně dělají mediálního partnera gymnaziální Expedici. Ta je letos nazvaná Pulec 2011 po příteli Járy Cimrmana Svatopluku Pulcovi (1876 – 1942). Tento slavný český horolezec dokázal sedmkrát pokořit Milešovku.

Nejvyšší hora Českého středohoří je i naším cílem, ale pohybovat se budeme zejména v horách Krušných. Po letech strávených na Balkánu jsme se rozhodli 42 studentům ukázat opět některé krásy Česka.

Jaký je plán? Seznámím vás s itinerářem a po příjezdu vás samozřejmě zahrnu informacemi o tom, jak byl naplněn. Doufám, že vám tak nabídnu několik tipů na případnou dovolenou či třeba jednodenní či víkendový výlet.

1. den

Odjezd z České Lípy v 9 hodin, před polednem příjezd do Krupky - jízda nejdelší lanovkou ve střední Evropě na Komáří vížku. Pěšky ke štole Starého Martina. První seznámení se zdrojem zdejšího (bývalého) bohatství – s těžbou cínu.  Prohlídka hradu Krupka a Městského kostela (ještě loni tam dělal správce Českolipan a komentář byl velmi zajímavý). Přejezd do Teplic. Podvečerní procházka lázeňským městem.

2. den

Odjezd z Teplic. Krátká zastávka u národní kulturní památky – památníku Přemysla Oráče ve Stadicích, túra na největrnější českou horu – Milešovku. Vyrazíme z obce Milešov, v níž se pořádají memoriály Sváti Pulce. Ten dal letošní Expedici její název. Na vrcholu exkurze do meteorologické stanice. V případě dostatku sil, času a přízně počasí vystoupíme k poctě Sváti Pulce ještě na vrchol Bořeně, další z „nejkrásnějších“ hor Českého Středohoří ležící nedaleko Bíliny. V případě nedostatku výše zmíněných atributů navštívíme zámek Duchcov, který proslavil jeden z nejznámějších svůdníku – Giacomo Casanova. Přejezd ke Kamencovému jezeru v Chomutově.

3. den

Uhelné Safari – bohužel jen trasa č. 3, která nezahrnuje sestup na dno dolu (v tomto období ji nenabízejí). Absolvujeme s paní průvodkyní okruh (cca 50 km) kolem Mostu: vodní nádrž Benedikt, Hipodrom Most, vyhlídková terasa lomu Vršany, vodní nádrž Matylda, nové jezero Most. Návštěva města Most. Zde nás čeká další, tentokrát dokonce celosvětové nej, kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten je největším předmětem, který se lidstvo pokusilo přesunout – v roce 1975 se přetáhl skoro o kilometr kvůli těžbě uhlí. Od minulého roku je národní kulturní památkou, v jeho blízkosti začal v roce 2009 vyrůstat rumunský kostelík a také.  Hněvín – hrad, na kterém přebýval a nakonec i zemřel známý alchymista magistr Kelley. Mimo jiné je zde také rozhledna.

4. den

Návštěva největší české zoologické zahrady- chomutovského zooparku s možností Safari po zdejších „asijských stepích“. Odpoledne exkurze do tepelné elektrárny. Túrka k hradu Hasištejnu.

5. den

Přesun na další ubytování. Zastávka v Klášterci nad Ohří. Paintball a rafty na Ohři. Prohlídka města – zámek, náměstí, Sala Terrena.  Ubytování v Mariánské, části hornického města Jáchymov. Prohlídka Jáchymova – stará mincovna, naučná stezka po komunistických koncentrácích (nedaleko několika z nich budeme bydlet).

6. den

Lanovkou vyjedeme na nejvyšší horu Krušných hor Klínovec (zdatnější a šetřílci po svých). Pěšky do nejvýše položeného města v Čechách – Božího Daru. Naučná stezka Božídarské rašeliniště. Zdatnější mohou dobít nejvyšší horu Saska – Fichtelberg. Po večeři noční lezení v lanovém centru na Plešivci či skok volným pádem z 16 metrů.

7. den

Túra nitrem Svatošských skal a podél Ohře do Lokte s jeho hradem. Návrat do Karlových Varů – kolonáda, vřídla, rozhledna. V době návštěvy bude vrcholit filmový festival, určitě bude stát za to nasát jeho atmosféru. Právě sedmý červenec je na festivalu dnem s Amnesty International. Na kolonádě letos můžeme potkat například Judi Dench, Jude Lawa nebo aspoň Bartošku, který bude právě tento den křtít novou desku United Flavour.

8. den

Návštěva hradu v Bečově nad Teplou s relikviářem sv. Maura (po korunovačních klenotech nejdražší česká památka). Přesun do obce Krásno – hornické muzeum, túra na ojedinělou rozhlednu vřetenovitého tvaru. V případě dostatku času pěší přesun do Horního Slavkova.

9. den

Rezervace SOOS – český Yellowstone, naučná stezka vede po dřevěných chodnících na dně vyschlého slaného jezera, ve kterém ze schránek jezerních řas rozsivek vznikla evropská rarita – tzv. křemelinový štít. Nejatraktivnější jsou mofety – zemní sopky. Geopark. Komorní húrka – nejmladší česká sopka. Motýlí dům v Žirovicích. Prohlídka Chebu – hrad založený císařem Friedrichem Barbarossou. V domě na náměstí (za Špalíčkem, dnes Městské muzeum) byl zavražděn Albrecht z Valdštejna. Městská památková rezervace.

10. den

Návrat domů. Cesta přes střední Čechy – návštěva Kladna (centrum, medvědarium), hradu Okoře (zřícenina známá z písně) a Lidic (město, které Němci vypálili za války – viz film).

Nahoru