26/2011

Verze pro tisk |

Městu se ztrácejí vyhlášky. Česká drahota, české zlatokopectví. Stručné zhodnocení míst, která jsem navštívil během prvních čtrnácti dnů července. Příští týden na Pavla Fajta.

Jen jsem nakoukl na stránky města, jestli nenajdu nějaké téma k rýpání. Zastupitelé, aspoň ti neuvolnění mají prázdniny, takže nevymýšlejí nová nařízení a neutrácejí naše peníze. Chtěl jsem se podívat, jestli jsou už veřejnosti volně přístupné nové dokumenty města, třeba vyhlášky. Ze stránek městského úřadu to vypadá následovně: v roce 2007 byly schváleny jen dvě (k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a o užívání plakátovacích ploch v majetku města), v roce 2008 jen jedna (má kupodivu číslo 2 a je o stanovení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí). Z roku 2009 jsou na stránkách města vyhlášky číslo 5 a 6. Ty ostatní byly buď novelizovány anebo je nikdo nepřidal. Za rok 2010 najdeme na městském webu OZV číslo 1, 5, 6, 8 a 9. Poslední přidanou vyhláškou je ta, která je označená číslem 2/2011 a nese název o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. Kde je jednička?

Teď už budu rýpat mimo Českou Lípu. Už jsem zase v tahu, ale nechystám se nijak dlouhodobě odjet za hranice, takže se vám mohou mé prázdninové informace hodit. Reportáže z Expedice jsem pojal hodně suše. Své dojmy jsem si nechal do deníku. Nápad nasměrovat prázdninové putování do Česka jsem dostal před dvěma lety na lanovce na Komáří vížku. Zaujalo mě, že je nejdelší v Čechách a že je v okolí mnoho dalších nej. Navíc Krušné hory patří mezi mé oblíbené, obzvlášť od té doby, kdy cyklisté vzali útokem Šumavu a je jen málo míst, kde se před nimi dá skrýt. Naproti tomu Krušné hory jsou takřka prázdné. Přitom nabízejí podobný typ hor i lesů, skrývají mnohá hornická díla a další turistické zajímavosti. Problém není s ubytováním.

Původně jsem si myslel, že bude Expedice také levnější. To se nepotvrdilo. Loni byla nákladná cesta do Rumunska, ale pobyt na místě už tak drahý nebyl. Navíc v horách lákali k utrácení maximálně výrobci sýrů, v Čechách všude číhají všelikeré velkovýkrmny a restaurace. V Karpatech se můžete zadarmo objímat s krápníky, v Čechách se platí za každou díru v zemi či za to, že si ji chcete vyfotit.

Letos jsme spali a jedli na čtyřech místech. Je zajímavé je srovnat. Bývají totiž často kamenem úrazu celé akce, protože na dětech si chce každý namastit kapsu.

1. Hotel Helena v Teplicích – byl zřejmě nejlevnějším v lázeňském městě, ale úroveň ceně odpovídala. Trochu špína, ale jen taková zažraná. Trochu překvapila okna v přízemí zamknutá na řetěz a jiné podobné vychytávky. K večeři si děti schválily řízek a hranolky, nikdo nebrblal, takže snad v pohodě. Ve všech místech jsme měli snídaně formou bufetu. V Teplicích došlo jen k malé rozmíšce, protože se s námi přišlo najíst několik Němců a servírka byla nepříjemná, páč nestíhala doplňovat a některé potraviny ani neměla z čeho.

2. Kemp u Kamencového jezera – byl jsem v něm již poněkolikáté. Celkově si udržuje velmi vysoký standard služeb, ale na chatičkách je ten fofr docela znát. Když je hezky, tísní se na plážích i šest až osm tisíc lidí, je to docela masokombinát, ale také jedno z nejlepších koupání v Česku. Nadšení jsme byli ze stravování – k večeřím přidávali, u snídaně měli všichni konve s dobrým džusem přímo na stole, pečiva a sýrů, salámů, nuget či džemů bylo dost i pro notorické zaspávače. Rozhodně nejpříjemnější překvapení, myšleno v tomto směru.

3. Mariánská – zakempovali jsme se ve třech ubytovnách jednoho majitele. Většina spala v objektu U Rybníka, který byl nově zrekonstruován a nabízí několik stísněných apartmánků se sociálkou na každém pokoji. Na rekonstrukci byly použity spíše levnější materiály, takže je tu a tam zvednutá podlaha, jinde zase něco vypadává či netěsní. Ale kdybych jel někam opět, tak asi sem, protože osada Mariánská se mi moc líbila a neznal jsem ji. Samostatnou kapitolou bylo jídlo. Zdejší provozní byla typickou zlatokopkou, kterých se bojím na každé podobné akci. Úvodní maso na paprice sice dětem chutnalo, ale jelikož doma trochu vařím, došlo mi, že omáčku někdo nastavil a pak znovu povařil, následkem čehož se zdrcla smetana. Snídaně byly neustálým bojem o dvě kolečka nejlevnějšího gothaje. Nedostával se ani čaj či pečivo.

4. Kemp Luxor (kousek od Mariánských lázní) - bál jsem se, že ubytování budou mít během Expedice sestupnou tendenci, ale jelikož bylo hezky, spaní v chatičkách nikomu nevadilo. Kemp pamatoval mnohem lepší časy. Sociálky byly úplně nové, ale už v nich byly rozkradené vypínače, takže jsme museli upozorňovat, že máme o děti strach. V některých chatkách sice byly nové postele, ale také do nich střechou teklo. Bylo nutné si brát své ložní prádlo a deset korun se platilo za tři minuty sprchování. Kempu chybějí hřiště či možnost koupání. Přes kritiku bych s ním neměl problém třeba na dovolenou ve dvou. S jídlem nebyl problém. Bylo dost při večeři i při snídani. Obsluha doplňovala vše, co docházelo, jen občas nestíhala.  

Ještě mě napadla jedna věc, o které bych se zmínil. A opět se týká drahosti české dovolené. Když jako učitel přijedu k památce v Polsku, automaticky mám vstup zdarma. U nás jsme tuto šanci dostali jen v motýlím domě. Přitom ale na hradech a zámcích očekávají, že učitelé budou děti kontrolovat, jestli nekradou, nefotí, nešlapou na nevhodný koberec apod. Také jsem jednomu průvodci v dobrém rozmaru řekl, že jsem návštěvník jako každý jiný, ať si je hlídá sám. Ani studenti, kteří měli ISIC karty, se takřka nikde slevy nedomohli, což není normální v okolních více i méně vyspělých zemích. Na druhou stranu přibývá firem, které umožní exkurzi do svého zařízení zadarmo anebo za rozumný peníz. A takové exkurze jsou často záživnější než šourání se zabaveným zámkem vystavujícím koberce a obrazy, které nestihl nikdo ukrást. A top ten Expedice, který vyjde v článku naprogramovaném na středu, mi dává za pravdu. Exkurze byly na prvním a třetím místě.

Takže příští Expedice bude určitě zase do zahraničí :o)).

A co můžete podniknout vy, co jste nuceni zůstat v Lípě? V řadě kin stále řádí Harry Potter. Já se v těch jednotlivých dílech už přestal orientovat. Dočetl jsem do trojky, dokoukal snad do pětky. Ve čtvrtek 21. července vystoupí na vodním hradě Pavel Fajt. O den později v klášterní zahradě JIP Trio. Jako každý prázdninový víkend láká turisty Sloup - v pátek lesní divadlo, v sobotu skalní hrad. 

Nahoru