Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

26/2016

Kdo byl největším lhářem předvolební diskuse? Koho volili studenti na gymnáziu? Nový klip českolipské kapely. Jarek Hylebrant v detektivce.

Pondělí

Milovníky českolipské kultury snad potěšilo, že ve včerejším díle seriálu Mordparta si zahrál zdejší umělec Jarek Hylebrant. Pokud jste díl nestihli, můžete si ho pustit zde.

Asi nejen já jsem držel palce Prysku, aby se stal Vesnicí roku 2016. Nakonec to nevyšlo a z 251 přihlášených obcí skončil na suprovém druhém místě. O den později v něm stylově pokračoval festival Lípa Musica koncertem polského varhaníka Władysława Szymańského.

A v pondělí jsem taky vydal další díl patálií českolipského politika Karla H. – naleznete ho zde.

Úterý

Uskutečnily se nám ve škole Studentské volby do krajského zastupitelstva. Studentů starších patnácti let je ve škole 329, volit jich přišlo 124 (37,69 %). Nejvíce hlasů dostala Česká pirátská strana, druzí skončili Starostové pro Liberecký kraj a o třetí místo se dělily strany TOP 09 a ANO 2011. Do krajského zastupitelstva by ještě postoupily tyto subjekty:  Budoucnost pro Liberecký kraj, Romská demokratická strana a Úsvit s Blokem proti islamizaci.

Středa

Zamířil jsem na školení s názvem Komunikace mezi účastníky výchovně vzdělávacího procesu, ale velká část byla věnována inkluzi ve školství. Čtenáře možná zaujme, že asistentem pedagoga se může stát i někdo, kdo má jen základní vzdělaní. Údajně proto, že v této kategorii je nejvíce nezaměstnaných. Jsem zvědav, jestli se takto bude postupovat i v jiných oborech než ve školství. Například je nedostatek lékařů nebo zdravotních sester, a také soudců. Možná i ve zdravotnictví a soudnictví by se dala řada problémů vyřešit tak, že by některé činnosti prováděli lidé, kteří nemohou díky svému nedostatečnému vzdělání najít práci.

Také jsme řešili problém integrace jednoho studenta, jeho kauza v minulých dnech zaměstnala několik škol a pedagogických i nepedagogických zaměstnanců. Chce se vzdělávat, je inteligentní, ale prakticky neumí česky … lítají pojmy jako ŠVP, RVP, IVP, inkluze. Pro zdánlivě jednoduchý problém se nabízí tolik legislativních výkladů, že by jeden brečel. Neumím si představit, že by k nám v této situaci přišlo několik tisíc uprchlíků a my se rozhodli je vzdělávat, když nevíme, jak integrovat jednoho skoro bezproblémového kluka.

Jdu si vyzkoušet volební kalkulačku (například zde). I vy můžete zjistit, který subjekt je nejblíže vaším názorům. Jen upozorňuji, že některé nejsou ve volební kalkulačce zahrnuty, zřejmě nedodaly své volební programy. Já měl největší shodu se Svobodnými a Soukromníky. Na druhém místě skončila Česká pirátská strana a třetí Budoucnost pro Liberecký kraj. Nejmenší shodu mám se Změnou, KSČM a ČSSD.

Server Demagog už také rozebral debatu lídrů stran, které kandidují v Libereckém kraji (zmínil jsem zde). Demagog ověřuje prohlášení politiků, rozděluje jejich sdělení na pravdivé, nepravdivé, zavádějící a neověřitelné. Nejvíce prostoru dostal hejtman Martin Půta - z jeho devatenácti výroků bylo 13 pravdivých, dva nepravdivé a čtyři zavádějící. Jako největší podfukář se ukázal Stanislav Mackovík, který lhal také dvakrát, čtyřikrát bylo jeho výrok zavádějící a třikrát neověřitelný. Jen třikrát mluvil pravdu. Ani jednou nezalhaly Lidie Vajnerová a Zuzana Kocumová.

Podrobný rozbor všech výroků z diskuse naleznete zde.

Čtvrtek

Našel jsem zase plnou schránku různých předvolebních letáků, ale v tomto deníku už je převolbováno. Raději sem pro tento den strčím nový klip českolipské kapely Unaffected Evolution.

 

Pátek

Když se vrátím včas z Německa, zajdu na pivo s Mírou. To udělá některým čtenářům radost cool.

Sobota

Po ranním psaní jsem vyrazil do okolí Svojkova - ukázat manželce nějaká místa, která by se jí mohla hodit jako cíle k výletům s jejím turistickým kroužkem. 

Takto vypadala kaple sv. Valentína u Šidlova dříve…

 

… a takto vypadá nyní

Fotky z nedělního výletu najdete v dalším deníku.

Komentáře

Re: 26/2016

Ale no tak, pane Bárto!

Když už argumentujete údaji cíleně manipulujícího webu s příznačným názvem "demagog.cz" (mimochodem placeného také penězi nechvalně známé nadace Open society fund - tedy podle zákonů USA nebo Ruské federace, nikoliv však u nás, "zahraníčních agentů"), tak, prosím, uvádějte údaje úplně, přesně ale zejména kriticky!

Tento web píše: Stanislav Mackovík - 7x pravda, 2x nepravda, 5x zavádějící a 3x neověřitelné. Pokud ovšem rozkliknete jednotlivé hodnocené osoby. Pravdou je, že ve "Statistice diskuse", která je o jeden klik dříve, jsou čísla, která ve 26/2016 uvádíte Vy. Stejně rozdílné údaje má tento rádoby hlídací a hodnotící web u Martina Půty.

Tak jak to je?! Kdo je demagog nebo podfukář?! A to nebudu rozebírat jednotlivá hodnocení odpovědí. U Kocumové si plete zastupitelstvo Liberce se zastupitelstvem kraje, u Standy Mackovíka "nechápou", že věta "My jsme tam třetí rok a stále se to nestalo." se vztahuje k dosud uplynulé délce mandátu nynější Sněmovny, nikoliv, jak na 50 (!) řádcích hodnocení překrucuje web k době, která uplynula od podání návrhu zákona.

A tak dále, a tak podobně ...

Ale účelu bylo evidentně dosaženo: manipulacemi a demagogií tohoto webu argumentují další - tak jako ve 26/2016 Vy - a o to jim jde!

Krásnou, slunečnou neděli přeji!

František Chot

Nahoru

Re: 26/2016

Za čtyřicet let vlády komunistů v Československu:
- bylo 234 osob popraveno z politických důvodů
- 4000 politických vězňů zahynulo ve věznicích a pracovních táborech
- 300 osob zemřelo ve vyšetřovací vazbě
- 176 osob bylo zastřeleno při pokusu o útěk na Západ
- 88 osob zahynulo na elektrických hraničních drátech a minách
- 280 000 osob bylo odsouzeno z politických důvodů
- 80 000 osob bylo bez soudu posláno do táborů nucených prací
- 244 000 osob emigrovalo na Západ
- 300 000 osobám bylo z politických důvodů zabráněno pracovat na dosavadní pozici nebo znemožněno studovat
- 281 osob bylo násilně odvlečeno do Sovětského svazu

Přesto komunistům hodlá dát svůj hlas 14% voličů a ještě větší procento nadšeně volí bývalého agenta STB...

Nahoru

Re: 26/2016

Čím je nechvalně proslulý Open society found? Nám ve škole třeba financoval jednu z prvních kopírek, umožnil několika studentům studovat v zahraničí ... Jestli on na vás není moc kapitalistický :o).

Nahoru

Re: 26/2016

Dobré pondělní ráno, pane magistře. Však to tam píši - je to vlivová zahraniční agentura. A vliv se dobře získává nejen nákupem a darováním kopírek, ale zejména platbou stipendií :-).

Nahoru

Re: 26/2016

To platilo možná za vašeho mládí, kdy ti největší svazáci jezdili na Lomonosovu univerzitu. Také si jejich besedy po příjezdu pamatuji. 

Nahoru

Re: 26/2016

Budu si muset spočítat, kolik let nás dělí :-)))

Tak např.: "Projekt Hodnocení krajů - krajské volby 2016 vznikl za podpory Nadace Open Society Fund a Velvyslanectví USA v České republice."

Opravdu si myslíte, že potřebujeme rady zpoza "Velké louže"?! A že ty rady jsou vedeny jen a pouze zájmem o naše blaho?

Proto je Nadace OSF vlivovou agenturou.

Nahoru

Pane Chote, mlčte!

198
ZÁKON
ze dne 9. července 1993
o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
Vědom si povinnosti svobodně zvoleného parlamentu vyrovnat se s komunistickým režimem, Parlament
konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948 - 1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů, nahrazením fungujícího tržního hospodářství direktivním řízením, destrukcí tradičních principů vlastnického práva, zneužíváním výchovy, vzdělávání, vědy a kultury k politickým a ideologickým účelům, bezohledným ničením přírody,
a prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona.
§ 1
(1) Komunistický režim a ti, kteří ho aktivně prosazovali,
a) upíral občanům jakoukoliv možnost svobodného vyjádření politické vůle, nutil je skrývat své názory na situaci ve státě a společnosti a nutil je veřejně vyslovovat svůj souhlas i s tím, co považovali za lež nebo zločin, a to perzekucemi nebo hrozbou perzekucí vůči nim samotným, jejich rodinám a blízkým,
b) systematicky a trvale porušoval lidská práva, přičemž zvlášť závažným způsobem utlačoval některé politické, sociální a náboženské skupiny občanů,
c) porušoval základní zásady demokratického právního státu, mezinárodní smlouvy i své vlastní zákony a prakticky tím postavil vůli a zájmy komunistické strany a jejích představitelů nad zákon,
d) používal k perzekuci občanů všech mocenských nástrojů, a to zejména:
- popravoval, vraždil je a žalářoval je ve věznicích a táborech nucených prací, při vyšetřování a v době žalářování vůči nim používal brutální metody včetně fyzického a psychického mučení a vystavování nelidským útrapám,
- zbavoval je svévolně majetku a porušoval jejich vlastnická práva,
- znemožňoval jim výkon zaměstnání, povolání nebo funkce a dosažení vyššího nebo odborného vzdělání,
- zabraňoval jim svobodně vycestovat do zahraničí či vrátit se svobodně zpět,
- povolával je k výkonu vojenské služby v Pomocných technických praporech a Technických praporech na neomezenou dobu,
e) pro dosažení svých cílů neváhal páchat zločiny, umožňoval jejich beztrestné páchání a poskytoval neoprávněné výhody těm, kteří se na zločinech a perzekucích podíleli,
f) spojil se s cizí mocností a od roku 1968 udržoval uvedený stav pomocí jejích okupačních vojsk.
(2) Za spáchané zločiny a další skutečnosti, uvedené v odstavci 1 jsou plně spoluodpovědni ti, kteří komunistický režim prosazovali jako funkcionáři, organizátoři a podněcovatelé v politické i ideologické oblasti.
§ 2
(1) Zejména pro skutečnosti uvedené v § 1 odst. 1 tohoto zákona byl režim založený na komunistické ideologii, který rozhodoval o řízení státu a osudech občanů v Československu od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989, zločinný, nelegitimní a je zavrženíhodný.
(2) Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou obdobně jako další organizace založené na její ideologii, které ve své činnosti směřovaly k potlačování lidských práv a demokratického systému.
§ 3
Odpor občanů proti tomuto režimu, který ať již jednotlivě či ve skupině na základě demokratického přesvědčení politického, náboženského či mravního projevovali odbojem nebo jinou činností nebo vědomě a veřejně vyjadřovali, na území státu i v zahraničí, a to i ve spojení s cizí demokratickou mocností, byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty.
§ 4
Každý, kdo byl komunistickým režimem nespravedlivě postižen a perzekuován a nepodílel se na skutečnostech uvedených v § 1 odst. 1 tohoto zákona, si zaslouží účast a morální zadostiučinění.
§ 5
Do promlčecí doby trestných činů se nezapočítává doba od 25. února 1948 do 29. prosince 1989, pokud z politických důvodů neslučitelných se základními zásadami právního řádu demokratického státu nedošlo k pravomocnému odsouzení nebo zproštění obžaloby.
§ 6
Soud na návrh zruší či zmírní trest uložený za trestný čin, na který se nevztahuje rehabilitace podle zákona č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, ve znění pozdějších předpisů, prokáže-li se během řízení, že jednání odsouzeného směřovalo k ochraně základních lidských a občanských práv a svobod ne zjevně nepřiměřenými prostředky. Pro účely tohoto řízení a následného odškodnění se přiměřeně použijí ustanovení § 4 a násl. zákona č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci.
§ 7
Státní rehabilitační dluhopisy, vydané občanům, kteří mají nárok na odškodnění podle § 23 odst. 5 zákona č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, jsou splatné do konce roku 1995.
§ 8
(1) Vláda je zmocněna, aby nařízením napravila některé křivdy spáchané na odpůrcích komunistického režimu a na osobách, které byly postiženy jeho perzekucemi, v oblasti sociální, zdravotní a finanční.
(2) Vláda zvýší nařízením příplatek k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem v oblasti sociální1), a to stejným způsobem a ve stejných termínech, jako se zvyšuje procentní výměra důchodů podle zákona upravujícího důchodové pojištění.
§ 9
Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. srpna 1993.

Nahoru

Re: Pane Chote, mlčte!

Dobrý den, pane (?) "haschek".

Tento politickoekonomickými důvody motivovaný, převážně deklarativní a skutečnost hrubě zkreslující zákon pochopitelně znám.
Pro Vás jen informace, že jsem se stal členem tehdejší KSČ 23. ledna 1990.
Pokud máte "problémy" se členy bývalé KSČ, obraťte se, prosím, s důvěrou na jiné osoby. Tipy na dnešní miliardáře a majitele projektů, kterým navenek říkají "hnutí" Vám jistě nemusím dávat ...

Mlčet nebudu. Hezký den

F. Chot

Nahoru

Re: Pane Chote, mlčte!

Tento zákon je platnou součástí právního systému České republiky, bez ohledu na to, co si o něm myslíte. Jste členem politické strany, která se jednoznačně nedistancovala od politiky KSČ v minulých letech, ba naopak, dnes některé aspekty doby komunistické totality vyzdvihuje a glorifikuje. Je to stejné, jako kdyby jste vstoupil do NSDAP v červenci 1945 a hájil se, že některé přehmaty pana Hitlera nemohou pošpinit dobré myšlenky Národního socialismu. Ne, nemáte pravdu, komunismus je ideologie zločinecká a vy byste neměl mít možnost ji beztrestně obhajovat. Proto jsem napsal, že máte mlčet, jelikož nemáte soudnost. Můj nick odkazuje pak ke všemu, co komunisté nenáviděli, legionáře, sudetské Němce...

Nahoru

Re: Pane Chote, mlčte!

Již dlouhodobě kritizuji pana Chota, především za jeho nehoráznou obhajobu komunistické ideologie.Máte pravdu, že takový člověk by měl mlčet.. Škoda, že čtenářů i- novin není mnoho, volební noviny dokáží ovlivnit spoustu nerozhodných voličů .. a .jak se říká, samochvála smrdí.
Stačí si vzpomenout, jak se choval pan Chot jako místostarosta v CL, kdy doslova kšeftoval z byty, havaroval opilý v noci služebním vozem, bez povolení ke služební cestě,... už to by stačilo na to, aby ten člověk při troše studu zanechal politiky . Toto chování ovšem od pana Chota nelze očekávat. Proto jsem se zařekla, že nebudu komentovat jeho "smysluplné" články a příspěvky. Ale ono opravdu nestačí mlčet, a je potřeba korigovat jeho příspěvky. Nemyslím si, že to pomůže, ale alespoň čtenáři pochopí , že takového člověka nelze volit.

Nahoru

Re: Pane Chote, mlčte!

Dobrý den.

Jen poznámka, zejména k závěru Vašeho příspěvku: pro mne jistě neplatí, že bych nenáviděl "legionáře, sudetské Němce" - můj dědeček byl ruský legionář a právě před 78 lety, v tyto dny, prchal se svou rodinou z nacisty obsazovaného Českolipska do vnitrozemí, které mělo být neobsazené. Pravda, jako rodina legionáře, příslušníka SOS a státního zaměstnance (poštovní doručovatel), měli výhodu, že nemuseli tak, jako tisíce a tisíce dalších prchat po svých, ale vzala je s sebou Čsl. armáda. Obdobné platí i pro tzv. sudetské Němce - naprosto nejde o nějakou nenávist. Je to jen a pouze otázka posouzení jejich historické úlohy, zrady státu, jehož byli občany, no a především průběhu a výsledku druhé světové války - prohráli.
Vámi uplatňovaná argumentační figura o nacistech (NSDAP) je obvyklá, tradiční lež, která je v takovýchto diskusích zneužívána těmi, kdož nemají relevantní argumenty. První obětí nacistů vždy byli komunisté. Zákon č. 198/1993 Sb. z politickoekonomických důvodů hrubě zkresluje skutečnost - ČSSR byla členem OSN, měla běžné diplomatické a hospodářské styky s celým světem, včetně tzv. "vyspělých západních demokracií". To jen se dodatečně někdo pokouší přepisovat dějiny, měnit fakta.

S pozdravem

F. Chot

Nahoru

Re: 26/2016

Vždycky,když se někde objeví výčet mučených a popravených v komunistických kriminálech, mělo by se ale taky připomenout,že za těmi konkrétními umučenými lidmi stáli mučitelé.Zdatní čeští a slovenští taťkové, zhusta milující otcové rodin,kteří fackovali,pouštěli el. proud, a k smrti mlátili nejen muže,ale i ženy. A pak šli domů a hezky své děti hladili po vlasech nebo možná taky rodinu občas seřezali, těžko říci. A měli často pěkné funkce v té své rodné straně. Anglické letce,kteří pomáhali zachránit Evropu-kdyby byla bitva o Anglii prohrána,tak jsme zde už nebyli- tak s těmi si to taky vypořádali pěkně. Vdovu po hrdinovi odboje gen.Mašínovi nechali umřít v kriminálu jako psa atd. Výčet by mohl pokračovat. Jenže Češi to neradi slyší.Neradi si připouští,že v mírových,opakuji v mírových podmínkách se Češi chovali k jiným Čechům l stejně jako příslušníci jiných národů k nám za válečných,opakuji za válečných podmínek. A tak jim to všem až na výjimky prošlo. Když vidím některé ty předvolební billboardy s holohlavými pravými Čechy, tak je jasno.T a procenta našich obyvatel,která by takových činů byla schopna opakovaně,možná nejsou velká.Ale jsou. Příležitost dělá zloděje, se říká.
Přeji hezký den!

Nahoru

Re: 26/2016

Diskutovat s panem Chotem nemá smysl.Zákon o protiprávnosti komunistického režimu je "hrubě zkreslující" a pokud jde o datum vstupu do KSČ / v roce 1990?/ , každý slušný člověk by si položil otázku, zda mu nebude vadit minulost strany a hlavně společenství lidí,kteří schvalovali jednání strany. Pokud považuje zákon za "hrubě zkreslující" je patrné, že se připojil ke straně a lidem společného myšlení. Je pravidelným dopisovatelem I-novin, reaguje na vše, jenom aby prokázal znalosti? a zviditelnil se.Jenom chování zastupitelů KSČ v MZ hovoří za své. Vždy v "tiché" opozici, tiše zvedající ruku s koalicí , samozřejmě za prebendy. I lidi s takovýmhle charakterem dokáží voliči v CL volit.

Přeji hezký den!

Nahoru

Re: 26/2016

Vážená paní rebelko a paní Šepsová., ti lidé si nějakou odpovědnost zásadně nepřipouští. Zákon je dle nich hrubě zkreslující a tak se mohou oslavovat dokonce lidé, kteří jsou dle zákona O protiprávnosti komunistického režimu, za zločiny komunismu plně odpovědni .Pan Chot jistě ví, kdo takové oslavy lidí, plně odpovědných za zločiny KSČ z jeho kandidátky organizuje.. Viz.
http://severoceskapravda.cz/index.php/informace/857-nymburk-25-6-2016
Mohu Vám říci svoji osobní zkušenost s těmito lidmi. Možná jste viděla ve Zprávách výcvik služebních psů v naší věznici s největší ostrahou. Jako všude na světě se učí k zadržení pachatele, či vězně na útěku, útokem na paži.
Jednotky strážní služby SS a Pohraniční stráže ČSSR je cvičily k automatickému útoku na krk a trhání v oblasti hlavy.
Bývalý psovod Zdeněk Sochorek. „Po výcviku nebylo před nimi úniku. Byli vycvičení k zadržení, k likvidaci. Pes nebyl nikým kontrolován, nedostával od nikoho povely. Člověka, který chtěl překonat státní hranici, prostě psi dostihli a zmasakrovali.“
Postupně se dokonce zaváděl automatický postup. Kotce umístěné mezi ploty na hranicích byly napojené na signalizační zařízení a pokud „narušitel“ plot přestřihl, kotce se samy otevřely a smečka německých ovčáků - SUPů (Samostatně útočících psů - pozn. red.) se vydala na „lov“.
„Psi, které jsem zažil, byli vycvičeni tak, aby neútočili na ruku, ale na krk. Útočili ve skoku, takže člověka povalili,“ říkal další bývalý psovod Tomáš Bartoš. (pořad čt)

http://www.lidovky.cz/foto.aspx?r=lide&c=A160807_011601_lide_gib&foto=GIB6521ac_tautz.jpg
Takto vypadal zmasakrovaný mladík, který vykrvácel po zásahu těchto psů

Myslíte, že to někomu může připadat směšné a doporučit Vám vyšetření u psychiatra, když se vám to nelíbí? Nemylte se.

Nahoru