27/2010

Verze pro tisk |

Jan Riedl přiznal, že to trochu přehnal. 150 tisíc pro lékaře, kteří se usadí v České Lípě. Kde všude mohou být v České Lípě automaty a kde varny pervitinu? Petr Skokan chtěl menší zastupitelstvo. Příští víkend do Prysku nebo Chotovic.

Něco málo ze zasedání zastupitelů jste se mohli dozvědět z několika tiskových zpráv města.  Nakoukl jsem do zápisu rovněž a vytáhl aspoň pár bodů. Něco ještě zbylo na příště.

První stránka zápisu je věnována vystoupení MUDr. Petra Chmátala, jehož přístup k městu kritizovali zastupitelé na minulém zasedání (zde). Vysvětlil, že před zastupitele nepřišel z důvodu nevědomosti, jak bude nemocnice fungovat. Odkládal návštěvu radnice do doby, než se dostaví první výsledky. Připomněl největší problémy, které musel řešit: uzavření oddělení dialýzy z technických důvodů, rozvody vody, dopis, podle něhož VZP ukončovala orthopedickou operativu.

Podle výroční zprávy měla nemocnice 17 milionů deficit, po jeho nástupu se dostali za pět měsíců do kladných čísel. Nyní získali 40 milionů na zateplení a renovaci pláště budovy (realizováno bude v roce 2012).

Do diskuse se jako první přihlásil JUDr. Jan Riedl a přiznal, že během minulého zasedání se nevyjádřil nejlépe. Nelíbí se mu však způsob, jakým byla starostka odejita z orgánů nemocnice. K tomu MUDr. Chvátal uvedl, že se to stalo před jeho příchodem a že beztak jde jmenování dozorčí rady kolem něho - je to záležitost kraje. Došlo i na spor o odstupné pro Stanislava Ceneka, který z nemocnice odešel, dostal odstupné a poté se do ní opět vrátil. Jan Riedl na minulém zastupitelstvu hovořil o dvanácti měsíčních platech, podle Petra Chmátala šlo jen o platy tři.

MUDr. Chmátal si ještě rýpnul do JUDr. Riedla kvůli tomu, že zastupuje MUDr. Nešněrovou (nejmenoval ji), bývalou místopředsedkyni představenstva nemocnice.

"Ale v tomto případě se jedná o konkrétní spor mé klientky. Navíc se odehrává v rovině trestně právní," nechtěl JUDr. Riedl do problematiky zatahovat jinou věc.

Ing. Máška ředitele nemocnice pochválil (Petr Máška je v zastupitelstvu za ČSSD) a zajímal se o fluktuaci mladých lékařů. Petr Chmátal prozradil, že představenstvo nemocnice rozhodlo o vyplacení 150 000 jako stabilizačního příspěvku pro atestované lékaře, kteří se rozhodnou v Lípě zůstat.

Celou diskusi nakonec uzavřela starostka, když řekla, že pokud jde o mamograf, tak město samozřejmě přispěje, když dostane konkrétní žádost.

Samotné zasedání začalo v půl páté za přítomnosti pouhých 18 zastupitelů. Omluvili se Milan Kubát, Jitka Lukášková, Jaroslav Popelka, Zdeněk Novák, Vladimír Jonáš, Oldřich Panc (přišel po půl hodině) a Josef Adamčík.

Diskutovat se začalo u návrhu Petra Skokana snížit pro příští období počet zastupitelů. Jako důvod uvedl úspory. Nakonec pro tento návrh hlasoval Petr Skokan sám. Od října budeme mít teda opět 25 zastupitelů. No, ono by se taky mohlo špatně hlasovat, když by chybělo sedm zastupitelů z 23. Jeden by si odešel udělat kafe, další polívku, a kdyby musel ještě někdo na záchod, nebyli by usnášeníschopní.

Čekal jsem větší diskusi u obecně závazné vyhlášky, která stanovuje, kde lze provozovat výherní automaty. Zatímco dříve bylo ve vyhlášce uvedeno, že herny nesmějí být blíže než sto metrů od školských a státních institucí (což zřejmě nikdo neměřil, protože pak mi není několik heren úplně jasných), nová vyhláška říká, kde mohou být. Ke stávajícím místům pak byla ve vyhlášce přilepena ještě dvě nová místa - v Žižkově ulici a v nákupním středisku, které se buduje pod Intersparem. My jsme vydali původní tiskovou zprávu (zde), ale nyní čtu v zápisu, že právě tato místa byla vyřazena. Eva Markgrafová to v omluvném dopisu uvedla takto: Objekty uvedené v TZ pod písmeny c) a d) nebyly oproti předloženému návrhu na základě rozhodnutí zastupitelstva nakonec do obecně závazné vyhlášky zařazeny s tím, že město nechce místa s VHP na svém území do budoucna rozšiřovat.

Tak ještě seznam, kde všude můžete na automaty narazit:

 

Když na seznam koukám, tak si o boji proti závislosti zvané gamblerství myslím své. Navrhuji zastupitelům, aby příště připravili vyhlášku vymezující, kde je možné v Lípě vařit perník.

Pár pozvánek na nejbližší dny. Prysk poslední roky docela žije. Přesvědčte se o tom třeba na této akci:

Jede opět především Sloup, kde kromě vynikajícího koupání můžete třeba v úterý zavítat na divadelní představení Příhody včelích medvídků. V pátek zamiřte do Chotovic na festiválek s názvem Kravín open air fest.

Já si dám zase na pár dnů pauzu. Domaluji a douklidím (to teda spíše žena) místnost chystanou pro zahraniční studentku, která u nás bude rok bydlet, a vyrazím po Čechách odlovit pár kešek. Z tohoto důvodů pravděpodobně příští deník vynechám. Ale jinak už mám pro vás připravené další dva díly seriálu Štafeta. Myslím, že oba hodně zajímavé. Zatím se mi daří vydávat je jednou za čtrnáct dnů ve čtvrtek a asi je to v současnosti pro mě nejzajímavější psaní. (V i-novinách je najdete v záložce Lidé mezi námi - zde). Především čtenářky dychtící po příbězích jiných žen možná potěší, že jsem také podepsal smlouvu na třetí díl průšvihů Barbory Koudelkové. Tím vyhýbavě odpovídám na občasné dotazy, jak vlastně skončila hlavní hrdinka Útěku z afrického pekla.

Nahoru