Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

35/2012

K čemu je protialkoholní vyhláška? Tara Fuki, vítězství florbalistů, nad mlhou, doporučená restaurace. Chystá se cyklostezka z Lípy na Oybin. Začíná Českolipský divadelní podzim. Do kin vstoupí nový James Bond.

Více než měsíc jsem se věnoval volbám a nestíhal psát jiné věci. Například se zastavil seriál Štafeta. Také jsem se trochu nepohodl s člověkem, který měl následovat. Chtěl až příliš reklamy pro svou firmu, a tak jsem si řekl, že až volby skončí, začnu novou sérii někým, kdo zajímá mě. Počítám, že do čtrnácti dnů budu mít článek hotov. Zajímavě se vyvíjí i seriál Českolipský underground o neoficiální kultuře v České Lípě v období totality. V pátek jsem získal hromadu fotografií a samozřejmě také vyprávění. A už teď vím, že se určitě chci vrátit do bytu, v němž jsem u čaje seděl, protože zdroj není zcela vytěžen :o)).

V pátek hned po sbírání materiálů k Undergroundu jsem se dostavil do Baziliky Všech svatých, kde se odehrával další díl letošního festivalu Lípa Musica. Holky hrající a zpívající jako Tara Fuki pro mě nebyly ničím novým, běžně si je pouštím při práci. Naživo mě nadchly tím, jak aspoň první část koncertu prožívaly (později mi přišlo, jako když jim byla zima a chtěly to mít rychle za sebou). Jejich vystoupení působí jako jedna velká improvizace, ale samozřejmě není. Zvláštní bylo i prostředí. Dvě křehké dívky se v tom prostoru ztrácely, na druhou stranu o to více však vynikl zpěv Doroty Barové. Pocity smíšené, ale asi to tak má být. Už se těším na dojmy jiných, případně video, abych si atmosféru připomenul ještě jednou.

V sobotu jsem po takřka měsíci vyrazil na keše. Hlásili jasno, ale v údolí ležela mlha. Vyjel jsem na Klokočské skály, a vida: stačilo vylézt nad 390 metrů nad mořem a jasno skutečně bylo.

Po dlouhé době jsem si skutečně pochutnal v restauraci. Je to sice trochu z ruky, ale pokud byste jeli po dálnici z Prahy do Liberce, můžu dát tip na hospodu, jejíž obdobu v Lípě těžko najdete. Na kraji Turnova, kousek od sjezdu z dálnice, stojí rodinný podnik Maškovka. Interiér sice ničím originální není, i pec na pizzu mají leckde, ale zdejší kuchař má mimořádný talent. Ani jsem neprojížděl jídelní lístek, prostě jsem si vybral to, co mi nabízeli na první stránce: pečený krocan s restovanými václavkami přelitý demi glas, jako příloha bramborové placky se slaninou. Dokonalé sladěné chutě, najedený jsem byl tak, že jsem včera už jen zakousl čokoládový koláč, který upekla má žena. Zde odkaz.  

Večer jsem si ještě zajel na utkání českolipských florbalistů s Hipposem Žďár nad Sázavou. Tradičně bojovný výkon skončil další výhrou našich (5 : 2). Tentokrát jsem si chtěl zápas užít opravdu jako fanoušek, takže jsem kameru vytáhl jen při nástupu. Můžete se na něj podívat, ať si dopřejete takovou malou českou NHL.

 

V deset jsem vyzvedával děti v tanečních, tak jsem hodinu po zápase využil k toulce v části Lípy za Ploučnicí. Bylo velké haló, když se loni schvalovala protialkoholní vyhláška, takže mě překvapilo, co lidí s láhví či krabicí jsem potkal. Nejprve partu bezdomovců u Kauflandu, z nichž hned tři ode mě chtěli příspěvek na své neřesti. Větším šokem však pro mě byly party dětí, řekl bych, že mladších než moji synové, které posedávaly na lavičkách kolem sportovního areálu a popíjely. Tu láhev Jägermeistera, tu víno z krabice. Jasně, nejsem dnešní, abych si myslel, že právě moje děti jsou svaté, ale stejně mi přijde divné, že nikomu v sobotu večer nechybějí, že si doma nikdo nevšimne, že smrdí alkoholem a kouřem. Také by mě zajímalo, proč se schvalují vyhlášky, na které každý kašle. Ať již občané, tak prodejci, a v konečném důsledku i ti, co by jejich plnění měli vyžadovat.  

Chtěl jsem zase po čase přihodit aspoň nějakou novinku z českolipského zastupitelstva. V tom zářijovém mě zaujalo vystoupení Jiřího Voseckého, starosty Okrouhlé, který ale pro tentokrát zastupoval svazek obcí Novoborska, kterému dělá předsedu. Povyprávěl o některých projektech. Například s německou obcí Oybin vrcholí ten, který by měl zajistit provoz zimních tras v okolí Jedličné nad Polevskem. S německým partnerem se také konzultuje vznik cyklotrasy mezi Českou Lípou a Oybinem, která by navázala na krušnohorskou magistrálu.  Až do roku 2020 jsou naplánovány práce na realizaci cyklotrasy z Prahy do Berlína. Tak snad se ještě udržím na kole, až se některá z tras dokončí.

Co se děje na Českolipsku příští týden? Za pouhých 119 korun můžeme jít zítra v Boru na Nabucca v podání Opery Ústí nad Labem. Ve středu startuje 36. Českolipský divadelní podzim a studentům se dopoledne představí Divadelní klub mladých s hrou Škola základ života aneb ... O den později naváže DK Jirásek divadelní adaptací knihy Tři muži ve člunu a pes. Ve stejný den vstupuje do kin nová bondovka Skyfal. Po úspěšném revivalu Pink Floydů v Merkuru se v pátek objeví v Boru napodobeniny Beatles - The Backwards.

Já o podzimních prázdninách zmizím, takže příští deník vyjde až za 14 dnů.

Komentáře

Re: 35/2012

Po setmění je lepší Lípou moc neprocházet. Mohl byste zjistit, že se tam děje, jak říká Top 09, více, než si myslíte.

Nahoru