Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

40/2012

Kolik město stojí například likvidace autovraků, odchyt psů, elektřina veřejného osvětlení, městská doprava, provoz škol, knihovna, divadlo, KD Crystal? Jaké vánoční koncerty nás ještě čekají? Je v Německu levnější už i chleba?

Běžně se českolipští zastupitelé scházejí jednou za dva měsíce, nyní si však po listopadovém zasedání naplánovali i prosincové. Co mají na programu?

Hlavním důvodem, kromě různých úprav v letošním rozpočtu, je schválení rozpočtu na příští rok. Příjmy jsou pro rok 2013 spočítány na 526 milionů korun, výdaje na 583 milionů. Rozpočet je teda deficitní, přičemž rozdíl je 57 milionů. Jestli jsem to však správně pochopil, jde jen zdánlivě o deficitní, protože v něm je zahrnuta například i jistina úvěru na stavbu Sportareálu nebo vratná půjčka svazku obcí Cyklostezka Varhany. Ale raději si počkám na komentář, který určitě bude v tiskové zprávě města.

Návrhem jsem si jen tak listoval, takže vytáhnu jen to, co mě zaujalo.

Odchyt a pobyt psů a koček v útulku, jejich kastrace a ochrana bude příští rok pravděpodobně stát 930 tisíc korun. Monitorování ovzduší půl milionu. Na ekologickou výchovu město plánuje vynaložit 30 tisíc, na ekologické granty 250 tisíc.

Městská doprava nás bude v příštím roce stát 40 milionů. Více ale dává město do školství - celkem 62 milionů. Například provozní náklady kdysi údajně největší základní školy v kraji, ZŠ Špičák, jsou 7 milionů 816 tisíc korun. Provozní náklady městského informačního centra jsou 680 tisíc korun. Provoz městské knihovny stojí Českou Lípu více než osm milionů korun. Příspěvková organizace Kultura (KD Crystal a divadlo) bezmála sedm a půl milionu. Lipý (hrad a přilehlé muzeum textilního potisku) více než milion a půl. Do festivalu Lípa Musica se dává milion, na celoroční provoz kina 300 tisíc korun. Celkově město podporuje kulturu ve městě částkou 21 milionů korun.

Občas zastupitelé (podle toho, jak se jim to hodí) srovnávají investice do sportu a kultury. Tak na sport město dává 29 milionů a 483 tisíc korun, z toho na granty 8 milionů.

Mít městskou policii nás stojí více než polovinu toho, co nás stojí mít městskou dopravu - přesně 21 milionů a 891 tisíc. Naopak takřka dvakrát tolik stojí mzdy zaměstnanců úřadu, z toho však 19 a půl milionu jsou povinné odvody. Něco přes 16 a půl milionu jsou výdaje do sociální oblasti, z toho nejvíce nás stojí příspěvková organizace Sociální služby.

Bezednou dírou je technická správa města. Například zimní údržba počítá v návrhu rozpočtu s výdaji 19 milionů korun, další údržba místních komunikací s dalšími 14 miliony. Likvidace autovraků na území města nás stojí více než milion. Svoz komunálního odpadu, který máme jakoby zadarmo, stojí 38 milionů korun. Za elektrickou energii potřebnou k provozu veřejného osvětlení se vydá pět a půl milionu korun. Dalších 4,4 milionu korun stojí výměna lamp a další údržba.

Další čísla příště. To už bychom mohli vědět, jestli byla schválena. A také, co se na nich opozici nelíbilo.

Já jsem kromě jiného tento týden neodolal výletu do Německa na tradiční vánoční trhy. Vybrali jsme si s manželkou a přáteli Görlitz, kde se mi před několik lety opravdu líbilo. Tentokrát nám moc nepřálo počasí, trhy byly chudší, ale samozřejmě s daleko lepší atmosférou, než tomu tak bývá ve většině českých měst. No, ale o tom jsem moc psát nechtěl. Šokem pro mě byla návštěva obchodů. Jasně sleduji články o tom, jak v příhraničí je levněji než u nás, vím, že řada kolegů už jezdí do Německa nakupovat běžně, ale nějak jsem to neřešil. Upřímně – když mám nakoupit, nejraději jedu do Alberta, páč je tam sice nejdráž, ale nejmíň lidí. Naopak nákup v narvaném Kauflandu nesnáším, byť na nákupu asi ušetřím.

Ceny v německém Lídlu mě ale fakt překvapily – levnější byly i základní potraviny jako chleba, vejce nebo mléko. Džemy byly za polovinu, co u nás, navíc byly opravdu z ovoce. No jo, vím, objevil jsem Ameriku, ale já se většinou Německem pohyboval spíše lesem :o). Může mi to někdo ekonomicky vysvětlit?

Co nás čeká předposlední týden roku v kultuře? V pondělí se v kostele Narození panny Marie představí Schola Gregoriana Pragensis. V úterý můžeme zajet do kina Máj v Doksech, kde se bude promítat road movie Zabriskie Point. Vše slovem doprovází publicista Vladimír Heindrich. Vánoční atmosféru si můžeme navodit i ve středu Velkým vánočním koncertem Big bandu CL v novoborském divadle. Českolipský sbor se vrací z Litvy a v pátek vánočně vystoupí v kostele Narození panny Marie. Já vám však musím doporučit jiný kostel - baziliku Všech svatých. V ní vystoupí sbor českolipského gymnázia.

Komentáře

Re: 40/2012

Pondělní koncert Scholy Gregoriana Pragensis byl naprosto skvělý, za návštěvu stál i čtvrteční koncert ZUŠ Česká Lípa - Sláva budiž a včerejší koncert GČL, příjemné naladění do vánoční atmosféry a zastavení se ve vánočním shonu..

Co se týče nákupů v Německu, nejen, že tam skoro vše vyjde řádově levněji než u nás (již zmíněná opravdu ovocná marmeláda za polovinu nebo olivový olej za třetinu či Kinder Pingui za v přepočtu osm korun místo místních třinácti), ale naprostá většina zboží je tam i kvalitnější. Jsme bohužel stále bráni jako východ Evropy. Kauflandové výrobky v ČR nestojí za nic, německé kauflandové výrobky jsou top kvalita. Je to podobné jako kydž jsem se pár let zpátky divila kamarádovi tehdy žijícímu v Anglii, že žije jen z Tesco výrobků, nevěřila jsem mu, že mu to chutná, protože tady byl např. Tesco eidam kusem plastu spíše než sýrem. Ale bohužel kvalita se fakt nedá srovnávat. Vyplatí se zajet třeba jen do Zittau / Žitavy, což máme z ČL asi 45km a nakoupit si kvalitněji a levněji. To, co si např. ČL Kaufland dovolí prodávat za ovoce a zeleninu (nahnilé, potlučené), v DE si nikdo nedovolí.

Nahoru