42/2010

Verze pro tisk |

Jezera u Budyšína spojí kanál, seznam turistických lákadel rozšíří projížďka na lodích. Politici, běžte na chvíli na vzduch! Kauza Vett – za hodně peněz málo muziky. Kolika korunami sponzoruje pojížďky autobusů každý z nás? Divadelní událost podzimu.

Po tomto týdnu mám pocit, že vstoupit do politiky a zůstat normálním dá asi dost zabrat. Některým rádoby úspěšným komunálním politikům by prospělo vyjít si občas na procházku, podívat se, jak svět může být krásný i bez třídního boje a podezírání novinářů, že kopou za druhou stranu. Výhrůžky ve mně vyvolávají zcela opačné reakce, než ty autorem požadované. Nabízím jim, že je některý víkend do lesa doprovodím (nemyslím, že bychom hned vyrazili na Alisterův poklad z Růžovky), třeba nebudou vidět svět tak černobíle a hledat nepřítele tam, kde není. Více psát nebudu. Soudným to dojde, nesoudní jsou stejně ztracenými případy.

Minulý týden jsem psal o nově napuštěném jezeře Berzdorfer See. Potěšil mě váš zájem, tak přidávám další informace. Elektronická podoba Sächsischen Zeitung tento týden napsala, že v roce 2012 začnou v nově vznikající krajině jezer u Budyšína jezdit první lodě. Takzvaná panenská jízda se uskuteční mezi jezerem Senftenberger See a sousedním jezerem Geierswalder See. Jezera bude propojovat 1050 metrů dlouhý kanál, který bude tunely protínat silnici B96 a říční koryto řeky Schwarze Ester.

Asi nejvýživnější kauzou tohoto týdne je Vett. I laikům mého ražení přišlo nesmyslné platit celé roky takové částky společnosti provozující v České Lípě městskou dopravu. Vzpomínám si, jak poměrně často za Vett na zasedání zastupitelů lobovali Jiří Pazourek či Homolkův spolustraník Václav Svatek, obzvláště, když se Vettu kupovaly nové autobusy. Právě, že jsem laik, nedokážu se jasně vyjádřit k současné fázi kauzy. A co je horší, odlišný pohled na věc zastávají i právníci. Samozřejmě selským rozumem se mi zdá, že město ušetří, i když od Homolků nedorazí požadovaných sedmdesát milionů. Třeba proto, že Vettu se platilo 82 korun na ujetý kilometr, zatímco Semilům jen 28. Jenže Vett jezdil 440 tisíc kilometrů, kdežto Semily milion dvě stě tisíc (ročně). Podle čísel z radnice: kdyby Vett jezdil stejný počet kilometrů jako Semily, pak by mu smlouva ročně zajišťovala 98 milionů korun ročně. Myslím, že se křičí pozdě. Je evidentní, že smlouva byla vždy pro město nevýhodná a z nějakého důvodu se tento stav toleroval. Ten můj selský rozum také říká, že jezdící prázdný autobus je ztrátový v každém případě, ať ho provozuje Homolka nebo Tobolka. A že jich prázdných a poloprázdných jezdí každý den stovky. Stačí si na chvíli někde šikovně sednout a dívat se. Uvidíme, jak bude kauza pokračovat. Podle mě město přijde ještě o více peněz, navíc za rohem číhá kauza Jeřala. Skoro se divím, že se někdo tím starostou stát chce. Obzvlášť v době, kdy se uvolněným členům zastupitelstev sníží platy o deset procent.

Ještě jsem si hrál s kalkulačkou, abych zjistil, kolik ročně najezdí každý průměrný Českolipan. Jde o necelých 32 kilometrů a z obecní kasy na každého připadá 884 korun. Zanedbatelná suma, ale politici ve svých celostátních půtkách používají i menší částky. Už kvůli tomu, že tady to dělá průměrně desetikorunu, tady stovku a výsledkem je den daňové svobody 13. června (skoro o měsíc později než na Slovensku).

Komu se špatně hledá ve starých i-novinách, přidávám odkaz na otevřený dopis pana Homolky zastupitelům města Česká Lípa, který jsme vydali před více než dvěma lety (zde).  Jako namlsávku nabízím poslední odstavec:

Závěrem tohoto dopisu si Vás dovoluji zdvořile upozornit na to, že podle platného zákona, Vašeho mandátu a koneckonců i slibu jste i Vy osobně jako volení zástupci města povinni jednat pro toto město a jeho občany s "péčí řádného hospodáře" a chci věřit, že takto i činíte. Na rozdíl od některých členů vedení města, jejichž styl řízení, právní povědomí a úroveň rozhodovacích procesů ve mně vyvolává pochybnosti a pocit, že město Česká Lípa pojali jako svůj pašalik v domnění, že výkon jejich veřejné funkce je pouze prostředkem, aby jejich tváře byly vidět v maximální míře v lokálních médiích, u všech možných a nemožných výročí a společenských událostí a aby se mohli vyjadřovat ke všem věcem, bez toho aniž by vůbec rozuměli obsahu svého mluveného slova.

V úctě

 František Homolka

A co vám nabídnout příští týden pro uvolnění? Danny Trejo, Steven Seagal a Robert de Niro ve filmu Machete opanují začátkem týdne kino Crystal. Žánrovka má zatím nadprůměrná hodnocení, ale určitě nebude filmem pro každého. V Boru vsadili na remake oskarového Karate Kida. Ve čtvrtek by vás mohlo zlákat Jiráskovo divadlo komedií Musíme si pomáhat z autorské dílny Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Má se jednat o divadelní událost podzimu. V pátek vás zvu na svého bývalého studenta Radima Šarapatku, který se vydal na cestu kolem světa. Vyprávět o ní bude od 18 hodin v Tao čajovně. V sobotu mě docela láká The Social Network, film, který se věnuje fenoménu dnešní doby (kino Crystal). Progres ve stejný den zcela jistě zaplní Xindl X.

Nahoru

Komentáře

Re: 42/2010

Nevím, jestli narážíte na mého syna, ale ten má jediný úkol: procházet noviny a zjišťovat, co se o Českolipsku napsalo. Žádná novinařina. Co se týká novinářského postižení konkrétně u mě, v tom máte jistě pravdu. Hrát si na někoho, kdo hodnotí práci jiných, s sebou určitě přináší symptomy, které nemusejí být (a nejsou) vnímány pozitivně. Nechtěl jsem být konkrétní už z toho důvodu, že politiky vidím i z druhé strany - jsou to lidé, kteří nesou kůži na trh, nikdy nerozhodnou tak, aby všichni byli spokojeni, těžko se jim skrývá za anonymitu, lidé jim přisuzují nekalé úmysly, přestože ve většině případů to myslí zkrátka dobře. To je vlastně s mým psaním společné - také svým podpisem nesu kůži na trh, také je vždy někdo nespokojen a útočí pak na mě skryt za anonymitu.

Nahoru

Re: 42/2010

Vidíte, pane Kaufmane, a já bych s vámi na pivo klidně šel.

Nahoru

Re: 42/2010

Hezky v diskusi potvrzujete v deníku napsané.

Nahoru

Re: 42/2010

Jasně, já jsem i Doškář :o))) v 10:12. Na to jsi zapomněl. To by mě fakt zajímalo, jak jsi na tohle přišel. Jen se modlím, abys nedělal na kriminálce.

Nahoru