7/2011

Verze pro tisk |

To o těch perlách a sviních z minulého deníku se potvrdilo. Květy super! Kraj chce udělat z českolipských měst vesnice bez škol. Budou se bourat i kostely? V kinech bude hodně vostrej tejden – Černá labuť, Norské dřevo a Opravdová kuráž.

Vezmu to dnes trochu odzadu. Ještě mám zalehlé ucho a přehrávám si na youtube klipy kapely Květy, která mě včera uspokojila během svého českolipského koncertu. (Uspokojila málem i fyzicky, protože jsem chvíli stál v místě, kde mi vibrace z repráku mířily přímo do slabin. Po dvou písních jsem se musel přesunout. Jestli někdo chcete, můžu vám napsat, kde to bylo. Pro příště. :o)) Co bylo pro mě stejně jako minulý týden zklamáním, byl nezájem Českolipanů. Přitom tentokrát se nedaly důvody shodit ze stolu odkazem na cenu (o stovku méně než minulý týden, tj. 120 Kč, navíc nepracující měli slevu). Atmosféra byla opět skvělá.

Zajímalo by mě, co by bylo s Lípou, kdyby z ní odešli i lidé jako Jirka Gottlieber. Jednou za rok by sem přijela Zagorka nebo Miki Žbirka, zavzpomínalo by se na časy, kdy rohlík byl za čtyřicet halířů ... a ráno zase do kolbenky nebo na pracák. Během týdne se nám zde vystřídaly dvě autorské kapely, ověnčené několika Anděly, s deskami, které sbírají u hudebních kritiků většinou plné počty hvězdiček. Přes malý počet diváků, ani jedna skupina koncert neodflákla, Květy včera dvakrát přidávaly. A v České Lípě na oba koncerty přišlo dohromady asi 110 lidí, z toho takových třicet nás bylo na obou. Na fotografii v perexu je Honza Vaněk, který vystavoval v galerii Sprcha (více asi z videa).

Záznam z koncertu Charlie Straight si můžete přehrát zde:

Záznam z koncertu Květů tady:

Jedním z nejdiskutovanějších problémů současnosti je situace v regionálním školství. Některé školy dělají mrtvé brouky a jsou rády, že se jich optimalizace zase až tak netýká (anebo na ní naopak vydělají), na jiných to vře. Dokonce i starostka ve svém bloku v Městských novinách prohlásila, že bude v krajském zastupitelstvu vystupovat proti přesunu bývalé zemědělky do Doks. V týdnu jsme vám představili protesty v Mimoni (zde). Nevzdává se ani bývalý ředitel šenovské školy Janák. V týdnu podal žalobu na zřizovatele školy. V Šenově se tak střídá kontrola za kontrolou, vedení školy vytkly například i to, že na konci roku nezměřilo množství benzínu, které zůstalo v nádrži školního auta. Nabízím vám část textu odvolání školy proti rozhodnutí kraje zastavit škole jeden z projektů.

Odvoláváme se tímto proti zastavení našeho projektu „Přestavba kovářské dílny a svařovny, nové vybavení ateliéru designu světelných objektů a počítačové třídy v oblasti výzvy ROP NUTS II. Náš projekt byl radou kraje shozen ze stolu přestože byl schválený Výborem hospodářského a regionálního rozvoje zastupitelstva Libereckého kraje, který odsouhlasil  na svém zasedání dne 10.8.2010 klíčový závazek předpokládané výše spolufinancování. Naše škola byla vybrána mezi posledních 10 škol, které se projektu zúčastnily. Jedná se o další diskriminační krok vůči naší SUPŠS v celé řadě jiných, které se uskutečnily od nástupu Bc. Radka Cikla do funkce náměstka

… Přestože je naše škola stále regulérní součástí vzdělávací sítě Libereckého kraje a přestože na svém listopadovém zasedání zastupitelstvo LK zamítlo záměr jejího sloučení se sklářskou školou v Novém Boru, je s ní již od tiskové konference dne 1. 12. 2009 zacházeno tak, jako by její existence byla definitivně zpečetěna. Náš zřizovatel nám programově maří veškerou snahu o získání stability a nastartování dalšího rozvoje a ignoruje vynikající výsledky naší školy, kterých trvale dosahuje na domácích i mezinárodních přehlídkách, výstavách a soutěžích! Jen za loňský kalendářní rok to bylo dvacet ocenění!  Hrozba likvidace školy nám samozřejmě maří i možnost získat více žáků ke studiu a sleduje se tím jednoznačně záměr dostat nás pod hranici udržitelnosti.

Odvolání nejlépe ilustruje, jaká anarchie ve středním školství panuje. Jelikož jsem jeho součástí, nezbývá mi než konstatovat, že takové zmatky nepamatuji za celou dobu své kariéry. A zřejmě ještě bude hůř. Můj názor se nemění na existenci škol v Šenově a Mimoni. Dobrá, jsou ekonomicky zátěží, ale jejich zrušením se stávají ze Šenova a Mimoně vesnice. Na jednu stranu se doslova cpou peníze do projektů, které mají povznést úroveň obcí (část peněz padne na propagaci, poradenské firmy, reklamu v podobě propisek a další kokotiny), na druhou stranu se snažíme vesnicím sebrat jejich základky a městečkům jejich střední školy. Kdybychom měli na vše koukat jen zpoza stínů bankovek, navrhuji zbourat v další fázi kostely (stejně do nich chodí jen pár důchodců), kulturní domy (viz úvod deníku, lidem musí stačit Šeherezáda), zrušit v malých obcích vlakové zastávky (oni se nějak na nádraží do Liberce dostanou). Já se ani nedivím, že lidi spojují dohromady nedostatek peněz na školy v našem okrese s pořádáním megaakcí v Liberci. Proč kraj přispívá na takové projekty, jako jsou sportovní olympiády, mistrovství světa a konec konců i divadlo F. X. Šaldy, když není schopen zajistit zdravý rozvoj svých obcí?

Tak co nás v tom našem Teplákově čeká příští týden? Do kin, konkrétně třeba v České Lípě, vstupuje horká kandidátka na několik Oskarů, Černá labuť. Natalie Portman v hlavní roli. Na CSFD se už vyšplhala do druhé stovky nejlepších filmů historie. Bude to týden plný kompromisů - žena se na Labuť třese, já zase až tolik ne. Já mám jiné želízko v ohni - Norské dřevo, které startuje v úterý v novoborském kině. Haruki Murakami je jeden z mých nejoblíbenějších autorů současnosti, jeho román jsem četl v polských horách, uzavřený do sebe, takže mě hodně zajímá, jak se povedlo tuhle věc plnou intimity převést do filmové podoby. Mimo jiné si můžeme do Boru zajet i v pondělí. Sluhou dvou pánů sice nebude Miroslav Donutil, ale klasika v podání Divadla Zlín snad také neurazí.

Kdo má rád instantní věci, může v úterý do Jiráskova divadla na všechny muzikály v jednom aneb Večer světových muzikálů s nováckými superhvězdami Míšou Noskovou a Janem Křížem.

Na konci týdne zase do kina - bratři Coenové představují svou podobu westernu jako Opravdovou kuráž (v Lípě i Boru). Do Progresu se v sobotu chystají punkoví právníci a gynekologové – Pupíček. Sekundovat jim budou další z obdivovatelů indie The VIV. 

Trailery doporučovaných filmů:

 

Něco málo z tohoto týdne bude ještě v zítřejším videodeníku – sestřih, co jste už viděli, ale také kus besedy o Kurdistánu či Rusy vyzdobená kaple v bývalém vojenském prostoru. Dnes odpoledne se ještě chystám do Boru na florbal.

Nahoru

Komentáře

Re: 7/2011

Ony to nejsou jen školy, jejichž rušení znamená úpadek menších měst a dalších obcí. Ono je to i rušení pošt, obchodů, železničního spojení atd. atd. Je to pochod zpět do středověku. A všechno se to ospravedlňuje potřebou šetření. Připomíná mi to starý vtip o člověku, který učil kozu, aby se obešla bez žrádla. Už prý to skoro uměla, jenomže z nějakých nepochopitelných důvodů těsně předtím chcípla. Tato země, s výjimkou několika největších měst, dopadne zřejmě podobně jako ta koza..

Nahoru

Re: 7/2011

To s tou kozou se kdysi stalo v Rusku.Na podobný systém najeli právě naši poslanci.Obávám se,aby si jednou z těch svých platů neubrali moc a nedopadli jako ta ruská koza.

Nahoru