Fotožurnál: Komedie o Heleně, dceři císaře tureckého

Archiv
Verze pro tisk |


V úvodu vystoupil režisér - čert a představil divákům Budeč, divadelní společnost kandidátů učitelství z Prahy, a slíbil, že při sledování jejich kusu bude pročištěn náš zrak i sluch.



Hra začíná tím, že umírá císařovna turecká, císař zůstává se svou krásnou dcerou Helenou sám.



Panovník poté, naveden babou a čerty, vydumá, že jejich dcera Helena je nejkrásnější na celém světě, takže si prý vezme za ženu ji.



Ovšem Helena  raději uteče a samozřejmě ji čeká leccos nemilého – třeba ji unesou piráti. (V pozadí tzv. opovědník, čili průvodce dějem.)



 Po námořní bitvě se Helena dostane k Jindřichovi, králi enklickému, a skončí to svatbou.



Ale zlá králova matka proti Heleně intrikuje, nejraději by ji viděla mrtvou. Ještěže má Jindřich věrné a spravedlivé přátele, takže po svém návratu dá nehodnou matku zatknout a začne hledat uprchlou Helenu po celém světě. Dokonce společně s jejím tatíčkem císařem



A ke své spoluvině se přiznávají téměř všichni na králově dvoře – nechali se královnou podplatit…Čert nahoře se může smát.



Mimo jiné se také ukáže, že ti dva roztomilí chlapci, které léta vychovával poustevník, jsou Heleninými ztracenými syny.



Závěrečný happyend musí být – šťastná rodinka konečně pohromadě v živém obrazu, baba čerta neobměkčí, odnese do pekla ji.



A nechyběl ani živý hudební doprovod.



Publikum bylo pozorné, v průběhu „fikurace“ pobavené a zaujaté, v závěru spokojené.

Nahoru