Krajina nejen Českolipska na fotografiích Vladimíra Štěpánského

Verze pro tisk |

Galerie Černý Jeřáb zahájila 25. února výstavu Vladimíra Štěpánského, fotografa Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Výstava s názvem Krajina vystihuje zájmy i povahu autora.

Fotografováním se Vladimír Štěpánský začal intenzivně zabývat v učňovských letech. Neučil se ale fotografem. O fotografování se snažil co nejvíce dozvědět od starších fotografů, vyčíst z odborných publikací a takto získané poznatky si vyzkoušet v praxi. Díky tomu se amatérské fotografování stalo profesionálním. Vždy měl rád přírodu, dodnes ho zajímá historie tohoto regionu. Proto se na jeho fotografiích objevují hrady, zámky, tvrze, zříceniny.

Nejraději fotí na podzim a brzy na jaře, nejlépe po ránu, kdy se příroda probouzí a je ponořená do mlhy, jejíž atmosféru dokáže mistrně vystihnout. Na správné osvětlení trpělivě čeká i několik hodin. Rád také fotografuje před stmíváním. I tady se mu daří vystihnout atmosféru zklidnění s chystání se přírody ke spánku.
Souvisí to s jeho trochu pesimistickou a samotářskou povahou. Nejlépe se cítí v přírodě s fotoaparátem.

Fotografuje velkoformátovými fotoaparáty. Zhotovit snímek tímto přístrojem není vůbec jednoduché. Uvědomují si to náhodní pozorovatelé, kteří se u něj občas zastaví a sledují ten proces. Mnozí ho sledují se zájmem a oceňují tu trpělivost a mravenčí práci. Jiní nechápou, proč to vlastně dělá, když s digitálním fotoaparátem má už vše připravené a stačí jenom stisknout spoušť…
Jeho tento způsob fotografování baví. Kdo ho chvíli pozoruje tak poznává, jakou radost mu tato práce přináší.

Hlavní náplň výstavy tvoří černobílé (některé tónované) fotografie zhotovené velkoformátovým fotoaparátem 8×10 inch. Jedná se o kontakty zhotovené klasickou mokrou cestou. Výstavu doplňují barevné fotografie nafocené digitálním fotoaparátem.

I když jsou snímky fotografované pro mnohé jistě v melancholických situacích, posuďte sami, zda na Vás jeho fotografie takto působí nebo zda jimi prostupuje radost z pobytu v přírodě a fotografování. Výstava je otevřena do 31. března 2016. 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru