Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Videožurnál: Tři hlasy- tři ruské básnířky

Iva Honsnejmanová, Iva Bufková, Helena Paszeková, tři charismatické Českolipandy představily v ambitu vlastivědného muzea tvorbu tří ruských básnířek - Mariny Cvetajevové, Anny Achmatovové a Belly Achmadulinové.

Na dramaturgii byl znát rukopis první jmenované Ivy - skvělé prolínání textů, gradace a uklidnění v závěru. A také trochu zbytečný hudební doprovod v podobě houslisty Davida Singera, který mě spíše rušil a odváděl mou pozornost. Někdy méně je více. (Na videu znějí ale housle skvěle.)

Všechny tři recitující ženy byly skvělé, ale každá trochu jinak. Iva Bufková byla za neposednou herečku, Heleny Paszekové hlas nejlépe seděl do prostředí, při projevu Ivy Honsnejmanové mi nejvíce běhal mráz po zádech, obzvlášť když verše dávkovala jako Kalašnikov.

Škoda prostředí. Pomiňme zimu a ne úplně ideální akustiku. Ale v muzeu mohli aspoň na půl hodiny vypnout tu kolovrátkovou vánoční muziku, která má jakoby navozovat atmosféru při prodeji keramiky, plyšáků, koření a šperků.

Až na pár volných míst byly všechny židle zaplněny.

 

Komentáře

Re: Videožurnál: Tři hlasy- tři ruské básnířky

hudebního doprovodu bych se zastala. je to vsuvka, při které si má posluchač odpočinout od slov a ponořit se do vlastních úvah. vnímat souvislou recitaci víc než půl hodiny - to by bylo teprve rušivé.
já jsem byla spíš zklamaná z českého překladu básní, leckteré se v originále rýmují, ale překlad byl volným veršem. alespoň jsem měla ten pocit.
dopoučuju tuhle VÝBORNOU recitaci básně Cvetajevové s neméně výborným doprovodem Maxe Richtera: http://www.youtube.com/watch?v=G8BHZgCHQi8 (v ambitu to byla jedna z posledních básní)

Nahoru