Moje kniha v českolipské knihovně

Archiv
Verze pro tisk |

Anketu pořádal Svaz knihovníků a informačních pracovníků v ČR ve spolupráci s dalšími institucemi s cílem nejen zjistit, které jsou nejoblíbenější knihy Čechů, ale též získat nové čtenáře a podporovat diskusi o četbě i zvýšit zájem o služby knihoven. Proto bylo součástí vyhlášení výsledků také veřejné čtení ve více než pěti stech knihovnách, které byly do akce zapojeny.


Patřila mezi ně i naše českolipská městská knihovna. Odpoledne s oblíbenými knihami přišlo strávit asi třicet zájemců od dětí školního věku po seniory. Hostem byl rovněž starosta města, který po úvodním slovu ředitelky knihovny zahájil společné čtení úryvkem ze své oblíbené knihy. Jako mnozí z respondentů ankety zvolil i on knihu z mládí – vcelku neznámý titul Franka Bengstona Rudý Orm – dobrodružný román, tedy žánr, jež byl v anketě zastoupen především proslulejšími domácími „foglarovkami“.


Mezi dalšími čtenářskými vystoupeními dominovala především česká klasika, ovšem časově i obsahově pestrá – počínaje Máchou přes zmíněného Jaroslava Foglara, Karla Poláčka, Otu Pavla, Františka Hrubína k Jaroslavu Seifertovi a Bohumilu Hrabalovi. Ze světové literatury zapůsobil především přednes úryvku z Exuperyho Malého prince („…co je důležité, je očím neviditelné. Správně vidíme jen srdcem…“) a ukázka z bestselleru Betty McDonaldové Vejce a já.


Předčítající mohli ve většině jmenovaných případů prezentovat svou radost nad tím, že jejich  kniha uspěla alespoň v první padesátce žebříčku obliby. Objevily se samozřejmě též ukázky z knih volených velmi individuálně, většinou v souvislosti s profesní orientací či koníčky čtenářů, kteří se prostě jen přišli podělit s ostatními o to, co mají rádi a co je zajímá.


Největší zvláštností připravenou pro tuto příležitost bylo čtení z knihy psané slepeckým Braillovým písmem, nechyběli tedy ani nevidomí čtenáři. Návštěvníci tak měli navíc možnost – všichni snad poprvé v životě – vzít do rukou a prohlédnout si takovouto knihu. Působivý zážitek.


První společné veřejné čtení se protáhlo na příjemné téměř tři hodiny, a protože se během odpoledne mezi přítomnými vytvořila skutečně vstřícná a příjemná atmosfra, mohla na závěr ředitelka knihovny paní Dana Kroulíková potěšeně vyslovit své přesvědčení, že napřesrok se podobné setkání opět uskuteční.


A která kniha je tou nejoblíbenější v České republice? Můžete třikrát hádat, mluví se o ní v posledních letech opravdu často, je literárním fenoménem současnosti, říká se o ní, že dokázala znovu podnítit děti ke čtení… Ano, je to Harry Potter.


Na druhé příčce se umístila další soudobá knižní star, Tolkienův Pán prstenů, třetí stupínek pak patří knize knih – totiž Bibli. Pokud se ptáte, jak dopadla díla českých spisovatelů, pak vězte, že nejvýše se probojoval Saturnin Zdeňka Jirotky (4.místo), hned za něj se do první desítky vešla už jen Babička, která se tak ocitla ve společnosti Egypťana Sinuheta, Malého prince, Dětí z Bullerbynu a obou „hitovek“ Betty MacDonaldové(Vejce a já, Co život dal a vzal). Tolik přehled první desítky.


Případní zájemci si mohou další pořadí a řadu jiných zajímavostí o anketě najít na www.mojekniha.cz, kde mimo jiné zjistí, že mezi prvními padesáti knihami se často objevuje česká literatura pro děti, že ze světové literatury převažují jména autorů angloamerických, že jako jediný je třemi knihami zastoupen Jaroslav Foglar, že celkem hlasovalo 93 252 čtenářů …atd. atd.


A jestliže nenajdete mezi oblíbenými tituly ten svůj či alespoň toho svého autora, podívejte se pro srovnání „k Angličanům“ – tedy na britskou anketu The BigRead (http://www.bbc.co.uk/bigread) , jejíž obdobou ta česká je. Možná vás překvapí, že ani tam se nevešel Shakespeare…

Nahoru