Na schůzce s múzami aneb…

Archiv
Verze pro tisk |

A to v neděli 6. března v Jiráskově divadle díky amatérským hercům z našeho regionu. Konal se totiž již 27.ročník soutěžní přehlídky dramatických monologů a dialogů O pohárek Svazu českých dramatických umělců.


Tato soutěž je určena dospělým ochotníkům a současně s ní probíhalo i klání mladých (do osmnácti let) s názvem Kandrdásek. Obě přehlídky jsou postupové a bojovalo se tedy o účast v celostátním finále. Ale nepředbíhejme. Kdo se tento den vydal do divadla, rozhodně neprohloupil. Bylo na co se dívat, do soutěže bylo přihlášeno celkem 22 výstupů reprezentujících sedm amatérských sdružení z České Lípy, Nového Boru, Vekého Šenova a Děčína. Kvůli chřipce nedorazili jen ochotníci z Litoměřic.


S trochou nadsázky lze říci, že mezi sebou soupeřilili zejména herci českolipští, zastupující DK Jirásek a herecký a recitační kroužek zdejšího gymnázia, a děčínští (ze základní umělecké školy a místního divadelního klubu). Ale neztratili se ani reprezentanti nedávno vzniklého sdružení NOPOĎ či dívky z Rubínku (obě uskupení působí v Novém Boru).


Ještě pestřejší byl výběr textů. Vedle nejčetnější shakespearovské klasiky (Hamlet, Richard III., Makbeth, Romeo a Julie a Sen noci svatojánské) se objevily úryvky dalších slavných dramatiků – například Shawova Svatá Jana či Čapkova Matka. S velmi zajímavou úpravou dialogu z Čechovova Racka přišel PhDr. Miroslav Kučaba z DK Jirásek. Nechyběly ani dramatizace prózy, příjemné bylo zaposlouchat se do textů Karla Čapka či Jiřího Suchého.


Ovšem asi největším překvapením soutěže po stránce dramaturgické byl mužský monolog představující starý známý projev Milouše Jakeše z Červeného Hrádku. Po úvodním téměř šoku se diváci velmi dobře bavili parodií komunistických frází.


Téměř čtyřhodinový maratón dramatických výstupů, provázený často nadšeným potleskem vnímavého publika, byl samozřejmě zakončen hodnocením a vyhlášením výsledků. V soutěži Kandrdásek byli na národní přehlídku porotou vysláni celkem čtyři soutěžící (viz závěrečný přehled), a to tři z Děčína a českolipská Markéta Holá, která sklidila snad největší potlesk za svůj monolog Ofélie.


Dospělí to měli těžší. Na celostátní soutěž do Velké Bystřice u Olomouce mohou odjet pouze vítězové jednotlivých kategorií. A zde patří vavříny výhradně „domácím“ – Miroslavu Kučabovi, Petře Horváthové a Miroslavovi a Janě Kučabovým. Jejich výkony byly skutečně úctyhodné a takřka profesionální, znamenaly opravdový divadelní zážitek.


Důležité je ale zejména to, že – jak potvrdili organizátoři této akce – zájem soutěžících i diváků rok od roku roste a současně s tím se zvyšuje i úroveň této soutěže. Popřejme tedy všem postupujícím úspěch i na národních přehlídkách této soutěže a za rok v České Lípě opět na shledanou!


Na závěr ještě fotografická dokumentace společně s výsledným pořadím oceněných herců.


Kandrdásek - postupující do finále 19.března v Brandýse nad Labem (bez stanovení pořadí):


Markéta Holá – William Shakespeare: Hamlet, monolog Ofélie



Ondřej Mataj – Josef Hanzlík: Jidáš (dramatizace básnického textu)



Hedvika Řezáčová – Věra Provazníková: Kohout šáh, monolog kořenářky



Eva Šofrová – Karel Čapek: Apokryf o pěti chlebích



Pohárek SČDO


- kategorie ženský monolog: Petra Horváthová – William Shakespeare: Romeo a Julie, úvodní monolog chóru



- kategorie mužský monolog Miroslav Kučaba – William Shakespeare: Richard III., monolog hlavní postavy



- kategorie dialog Jana a Miroslav Kučabovi – A.P.Čechov: Racek, dialog Interference (úprava M.Kučaby)


Nahoru