Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Ruský underground v České Lípě

Archiv

První část této série večerů se uskutečnila 28.ledna již tradičně v klubovně českolipského Vlastivědného muzea a galerie, a naštěstí rozptýlila naše obavy, že bude pro svou neobvyklost i poslední.


Velký ohlas Ondřej sklidil, když originálním způsobem četl vlastní překlady povídek z knih Daniila Charmse (např. ze sbírky textů Čtyřnohá vrána). Největší prostor však dostal Ondřejův host, ruský malíř, performátor a rebel Avdij Ter Ogoňan. Rus arménského původu Avdij musel před pěti lety kvůli svým skandálním experimentům z bývalého Sovětského svazu emigrovat a nyní již čtyři roky žije v ČR, kde získal politický azyl. Jeho návštěva se asi hned tak nezopakuje, neboť před pár dny obdržel vízum a stěhuje se do Berlína.


Během půldruhé hodiny se Avdijovi podařilo pustit takové množství původních nahrávek, které není snadné sehnat ani v Rusku, že nám kupříkladu skupina Leningrad, vystupující navzdory zákazu prezidenta Putina, strašila v uších ještě druhý den. Své vyprávění o válce v Náhorním Karabachu a politických poměrech v Rusku prokládal navíc vskutku nádhernou arménskou hudbou, aby jej uzavřel videozáběry z pouličních performací moskevských umělců. Pohled na svobodychtivé výtvarníky, stavějící ze svých uměleckých děl barikády, a nakonec naskládané do starých policejních žigulíků všudypřítomnými ochránci pořádku, připomínal rok 1989 u nás.


Co všechno ještě přinese cyklus komponovaných pořadů nazvaný Umění, nebo život, který nese podtitul Úvod do světa ruského undergroundu, rock´and rollu a alternativní kultury? Bude to drsná, něžná, šokující a burcující tvorba ruských podivínů, rockerů a hippíků, kteří byli a jsou milováni publikem a zakazováni, perzekuováni a nenáviděni politickou mocí. Charms, Pelevin, Vvěděnskij, Galič, blatné písně kriminálníků a banditů, kapely Voskresenije, Akvarium, DDT, Viktor Coj a Kino, Zvuki MU, Aukcion, Xuj zabej, Pjatnica a Mjortvyj Susanin.


Další díl cyklu o nezávislé ruské kultuře, který organizuje občanské sdružení Hnutí DUHA Česká Lípa a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, se bude konat ve středu 25.2. od 18.00 hodin.