S Klubem českých turistů k ledopádům

Archiv
Verze pro tisk |

Akce začínala na železniční zastávce Panský, kde se kolem deváté hodiny z vlaku vyrojila skoro stovka lidí z Českolipska, Děčínska, Šluknovska…A na malém nádraží to chvíli vypadalo téměř jako ve frontě na nedostatkové zboží – to když probíhala registrace a vydávaly se nákresy možných tras. Bylo jich připraveno několik, podle toho, na kolik kilometrů se kdo po zimních cestách a pěšinách cítil.


Průvodci KČT z České Lípy zvolili trasu obcházející Vlčí horu směrem na Brtníky a do údolí Vlčího potoka, na kterou se vydalo prý rekordních 34 účastníků.


A cestou bylo co obdivovat – první ledové závěsy čekaly v okolí Soví jeskyně, následovala Malá kaskáda a o kousek dál impozantní Opona. Těžko říci, zda více nadchl sněhobílý Betlém s průzračnými „figurkami“, Varhany, Vlčí či Křepelčí stěna nebo možná ohromný Ledový sloup. Opravdu ledová krása. Někde čirá a hladká jako sklo, jinde zbarvená do různých odstínů žluti a okru. Tvary provokující fantazii. Zajímavé v celku i v detailech.


Na závěr se patří poděkovat Klubu českých turistů také za podrobné aktuální značení jednotlivých ledopádů včetně názvů, takže i neregistrovaní turisté v průběhu cesty věděli, čemu se právě obdivují. Pokud současné mrazivé počasí vydrží – a mělo by – zbývá ještě čas k prohlídce těchto jedinečných přírodních výtvorů. Lze začít třeba v Krásné Lípě, v místním velmi dobře vybaveném „íčku“ možná zbyly ještě nějaké nákresy (zadarmo), případně tam lze zakoupit i nově vydanou mapu Českého Švýcarska, kde jsou ledopády také zaneseny. Tak šťastnou cestu!



Opona



Opona víc zblízka



Betlém



Varhany



Křepelčí stěna



Vlčí stěna



Ledový sloup "zevnitř"

Nahoru