16/2011

Verze pro tisk |

Výstavba McDonaldu se opět přiblížila. Kolik zákazníků přepravila MAD? Kdo jste chtěl oddávat od Petra Skokana? O víkendu další Pašijové hry.

Minulý týden jsem většinu deníku věnoval jednání zastupitelů o záměru sloučit základní uměleckou školu s DDM Libertin. Dnes jsem ještě jednou nakoukl do zápisů, abych vypíchl některý z dalších bodů ze šesté schůze zastupitelstva.

Pod bodem 15E) se skrýval prodej pozemku v Bardějovské ulici, kde by měl stát školními dětmi toužebně očekávaný McDonald. V diskusi Jaroslav Ulbrich namítl, že se v Lípě prodávají stavební pozemky za 700 Kč za metr, zatímco v tomto případě o padesát korun levněji. Starostka Moudrá vysvětlila cenu kompenzací parkovacích míst. Své si řekl i Jaromír Štrumfa: "Máme přemarketizováno, nebudu pro to hlasovat."

Pro bylo nakonec 16 zastupitelů. Myslel jsem si, že na webu města najdu smlouvu. Odkaz na ni skutečně je, ale jako naschvál nefunkční. 

Zastupitelé brali na vědomí zprávu odboru dopravy MěU o systému MAD za rok 2010. Její odkaz fungoval, tak jsem se například dozvěděl, že v roce 2011 budou již všechny autobusy nízkopodlažní, že celkový dopravní výkon MAD činil 1 245 393 km, že se přepravilo 1 837 781 cestujících (153 148 měsíčně). Pro porovnání - v roce 2008 činil měsíční průměr 111 802 lidí, o rok později 133 838. Zpráva obsahuje tabulky, které ukazují, jak jsou které linky ztrátové. Díky tomu může docházet k většímu zefektivňování provozu. Cituji: "Pro rok 2011 bylo připraveno zefektivnění systému MAD v České Lípě, která uspořila cca 40 000km oproti roku 2010. Zásahy se dotkly zejména linky 209, která obsluhovala Starou Lípu (ta nyní bude obsluhována souběžně jezdícími spoji příměstských autobusů), Heřmaničky, Svárov, Žizníkov, dále pak linky 208, která vykazovala velmi malý počet přepravených osob v úseku Banco – Dolní Libchava. Spoje linky 208 (vyjma ranního školního spoje) byly převedeny na linku 218, a vypuštěny byly spoje, které dlouhodobě vykazovaly velmi nízký nebo žádný počet přepravených osob. Linka 209 byly přetrasována a nyní jede přes střed města a doplňuje linku 218 v obdobné trase. Spoje jsou navrženy tak, aby byl v maximální možné míře umožněn přestup na další linky. Linka 218 o víkendech končí na přestupním bodě na hl. nádraží, kde je umožněn přestup na linky jedoucí do/z průmyslové zóny. Toto systémové řešení umožnilo uvolnění 1 autobusu ze systému."

Zastupitelé preciznost zprávy většinou chválili a jednomyslně ji vzali na vědomí.

V rámci interpelací mě pobavil Petr Skokan, který se navrhl na oddávajícího. S tím, že ho o to požádali občané. Starostka ho upozornila, že o tom, kdo bude oddávat, rozhoduje rada. Petr Skokan si tak musí podat žádost.

Jaromír Štrumfa si na jednom z nedávných zasedání prosadil, aby se vyšetřilo, jak to bylo s ukončením nájmu VZP v budově patřící městu. Kontrolní výbor k tomu přijal následující usnesení: Kontrolní výbor bere na vědomí zjištění pracovní skupiny a žádá výbor pro pronájem a prodej nemovitostí o písemnou informaci k tomu, jaké aktivity byly vyvinuty ze strany města a komise pro pronájem nebytových prostor k prodloužení nájemního vztahu s VZP. Kompletní písemná zpráva k interpelaci Ing. Štrumfy bude předložena na zasedání zastupitelstva města dne 25. 05. 2011."

Podle Jaromíra Štrumfy je práce výboru liknavá a jemu docházejí další informace.

Před chvílí jsem se vrátil z lesů, takže výše uvedené informace ještě úplně neprožívám. Letošní krajské kolo Ekologické olympiády se odehrálo v krásném koutu Liberecka – v Bartošově peci. V rokli, kde nebyl ani signál mobilních operátorů. Zatímco děti soutěžily, já cestoval po okolí, po místech, kam jsem před dvaceti a více lety jezdil na čundry – Frýdštejn, Drábovna, Pantheon. Studenti byli úspěšní – po letech si českolipský gympl z této akce opět přivezl zlato a postup do národního kola. Úspěch Českolipska umocnilo druhé místo Střední odborné školy Lužická (zemědělka). Škodolibě mi dělá radost i skutečnost, že všichni z vítězného družstva chodí na osmileté gymnázium. Na typ studia, o kterém hejtman kraje prohlásil, že jsme z něj udělali póvl.

Více bude v zítřejším videodeníku.

Kvůli olympiádě jsem se nemohl podívat, jak se dětem z kravařské školy podařilo prezentovat divákům mou povídku Velikonoční řehtání. Ale kolegyně Hanka Tesárková mi poslala aspoň několik fotografií a soukromý komentář. Z něj vyjímám pár vět:

„Hrát se mělo od 13., skutečné drama začalo ve 12.45, kdy jsem měla 2! herce z 10. Ještě že jsou mobily: Kde je prosím Roman? Včera jste říkala, že nevěsta ho doveze! Jóó, ale vona nemá řidičák, ale nebojte, už dé. Odkud? Z Blíževedel. Hlavou mi bleskly diktátové věty: Dříve děti od jara do podzimu neběhaly jinak než bosy (a do škol chodívaly pěšky i několik kilometrů).“

A kam se vypravit příští týden? Do kin v Boru i v Lípě vstupuje čtvrtý díl kultovního Vřískotu. Na facebooku ho někteří vyzdvihují, jiní haní. Jsem zvědav, mám sérii rád. Středa je Dnem Země, u nás ve městě ho mívá v režii Libertin. Vodní hrad zažije o víkendu Pašijové hry.

 

Následující neděli deník nevyjde. Tradičně využívám Velikonoce k vycestování za hranice, tentokrát s přáteli mířím do Slovinska.

Nahoru

Komentáře

Re: 16/2011

To by mě zajímalo, které děti toužebně očekávají McDonald? Možná to autor zjistil na základě průzkumu mezi dětmi všech místních škol nebo jsou to asi děti těch rodičů, kteří jsou v otázkách výživy zcela bezvědomí. Proč chce někdo ve městě prodejnu tak nekvalitního jídla a kulturtní symbol centralizovaného korporátního kapitalismu? Asi ty lidi, co na tom dobře vydělaj.

Nahoru

Re: 16/2011

Nepatřím k těm, co by ho tady chtěli. Jen se ptám, kde přispěvatel přišel na to, že jde o prodejnu nekvalitního jídla. Je přesvědčen, že vaří hůře kulturní symbol centralizovaného korporátního kapitalismu než symbol socialismu: školní jídelny? :o)))

Nahoru

Re: 16/2011

Nemůžu hodnotit současnou úroveň školních jídelen. Moje děti už to mají za sebou. Rozesmál mě ale výraz "kulturní symbol centralizovaného korporátního kapitalismu". Jaký výraz by potom jeho autor použil pro definování úrovně našich českých restaurací. Jídla na přejetém fritovacím oleji, instantní polévky a omáčky s ohřívanými knedlíky z velkovýroben a všudepřítomné vepřové. Zelenina, ryby, hovězí maso? Na jídelních lístcích jako šafránu.

Nahoru

Re: 16/2011

Milan: to je trochu podpásové srovnání. Upřímně řečeno netroufám si hodnotit kvalitu současných školních jídelen. Předpokládám, že se jednotlivé jídelny budou dost lišit. O McDonaldu každopádně vím, že úroveň jejich pokrmů je standardizovaná a všeobecně mizerná.

Nahoru

Re: 16/2011

Co je na tom podpásového? Dneska nemám jistotu, co jím, ani když si uvařím sám.

Nahoru

Re: 16/2011

To jsi teda slušnej chemik ! :-))

Nahoru

Re: 16/2011

McDonald tu uz mel byt davno- rychla a usmevava obsluha , vyborna zmrzlina, cistota , chutne obcerstveni a darky pro deti , a piti ktere se nevylije

Nahoru

Re: 16/2011

....a jeste nakoupim a ani nevylezu z auta
naivni ne---- VELMI PRAKTICKE

Nahoru

Re: 16/2011

Sancta simplicitas!

Nahoru

Super Size Me - film o rychlém občerstvení

Také rádi zavítáte do rychlého občerstvení typu Mc Donald, Burger King atd? Než do sebe opět hodíte pár kousků nějakého toho burgeru nebo chicken nuggets, doporučuji shléndout film Super Size Me.

Jedná se o nezávislý "dokument", experiment, který představuje divákovi šílený nápad - po dobu jednoho měsíce stravování v Mc Donald, včetně všech jeho následků.

Jaká jsou pravidla tohoto drsného experimentu? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát SuperSize menu, pokud je k tomu vyzván.

Snímek zachycuje, jak se ze zcela zdravého člověka (lékařsky ověřeno) stane po 30 dnech rychlého stravování troska, u které se projevuje závislost na jídle. Jeho fyzický stav se neuvěřitelným způsobem zhorší, lékaři ho varují před nezvratným poškozením jater a možným úmrtím. Lékař přirovnává jeho změnu jaterních testů k těžkému alkoholismu.

Navíc během toho jednoho měsíce stoupne jeho váha o více než 10 kg a zároveň dojde k výrazné přeměně svalstva na tuky.

Film Super Size Me je však také zajímavým pohledem na obezitu v USA. Seznamuje diváka s celonárodním problémem, který je hned po kouření největší příčinou předčasného úmrtí v Americe. Ve filmu se otevřeně hovoří o nesmírném lobbingu fast-food společností na zákonodárství a jakým způsobem se snaží získat tyto společnosti návštěvníky z řad dětí.

Garantuji vám, že pokud se snažíte zhubnout nebo chcete jíst zdravě, po tomto filmu již do fast foodu nevkročíte, máte-li soudný rozum.

NÁVOD JAK MÍT JÁTRA JAKO NOTORIK ( BEZ POMOCI ALKOHOLU).

Nahoru

Konečně řešení demografické křivky.

Tlouštíků každý rok přibývá

„Podle statistik obezitou trpí více děti ve věku do čtrnácti let,“ upřesnila vedoucí regionálního pracoviště Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR pro Liberecký kraj Libuše Drahokoupilová. „Před dvěma lety bylo na Českolipsko necelých dvě stě chlapců a kolem sto sedmdesáti děvčat trpících obezitou, ve věku do čtrnácti let. O rok později se čísla u každé kategorie zvedla o několik desítek. Stejný trend jsme zaznamenali i za uplynulý rok.“

Konečně řešení demografické křivky, když nám klesají počty žáků, tak to aspoň dorovnáme váhově :-( (nosnost škol bude zachována).

Nahoru

Re: 16/2011

On je ten McDonald vlastně taková velkovýkrmna vepřů. S tím rozdílem, že je pak neporazí krmič, ale šlak.

Nahoru

Re: 16/2011

Nechcete nám Mirku prozradit, jakou velkovýkrmnu navštěvujete Vy? Že by tu Císařovu na Mariánské?

Nahoru

Re: 16/2011

Žádnou.

Nahoru

Barta pekne keca

Citace z clanku: "Myslel jsem si, že na webu města najdu smlouvu. Odkaz na ni skutečně je, ale jako naschvál nefunkční." Tohle me zaujalo tak jsem se jal patrat, ale marne. Smlouva jeste nebyla uzavrena, proto ani nemohla byt zverejnena.

Nahoru

Re: Barta pekne keca

Pane místostarosto, Vy zřejmě nečtete materiály určené pro zastupitele. Tak, vemte si materiály, které jste dostali na březnové zasedání zastupitelů v elektronické podobě. Nalistujte stranu 58, naleznete tam dvě přílohy. První se jměnuje Priloha prodej Gibellote, druhá Kupní smlouva Gibellote. V první je obrázek, který jsem použil i v článku, abych lidem přiblížil, kde Mekáč bude stát. Druhý odkaz je nefunkční. Teď je pro mě záhadou, co vlastně zastupitelé schválili, když nikdo tu smlouvu nečetl. Někteří ani evidentně nevědí, kde v materiálech byla. A to se schvalovala znovu proto, že v ní došlo ke změnám.

Nahoru

Re: Barta pekne keca - beru zpet

Smlouva ještě opravdu podepsaná není. Pochopil jsem až nyní, že hovoříme ne o smlouvě, ale o materiálech do ZM, jejichž přílohou byl návrh smlouvy i s mapou. Odkaz je opravdu nefunkční, jak jsem teď zjistil. Nejedná se v žádném případě o záměr, nýbrž o chybu software. Zajistím velmi rychlou nápravu. Jistě si vzpomenete, že jsme zveřejňování materiálů zajišťovali narychlo a je možné, že se nám vloudily chybky které se vynořují až nyní. Budu velmi rád, pokud napíšete přímo mě, kdykoli objevíte jakékoli další nesrovalosti.
Materiály do ZM studuji pečlivě, ale původně jsem si myslel, že jste objevili nefunkční odkaz někde jinde na stránkách města. Dle mého názoru jsou v současné době smlouvy zcela zbytečně zveřejňovány dle typu či příslušného odboru hned pod několika vzájemně nesouvisejícími odkazy. Abychom občanům zjednodušili vyhledávání potřebných materiálů, připravujeme sjednocení /nejen smluv/ pod centrální odkaz e-radnice, který se při dobré konstalaci na stránkách města objeví již příští týden. Děkuji a pan Bárta má moji omluvu. JK

Nahoru

Re: Barta pekne keca - beru zpet

Když budu psát přímo Vám, nebudu moci do Vás rýpat v novinách :o)). Nepodezírám, že to byl záměr, ale skutečností je, že těch materiálů je v současnosti tolik, že běžný občan nemá šanci něco, co by ho zajímalo, najít. Jen materiálů k zasedání je přes 80 stran, s přílohami hodně přes sto. Jsou v různých formátech, takže mně jdou třeba otevřít věci, které jinému nejdou, a naopak. Pro mě je to výhoda - můžu každý měsíc vytáhnout něco, o čem můžu v dobrém či zlém psát. Mekáč opravdu zajímá hodně lidí, ať už proto, že se na něj těší, anebo že ho nenávidí. Takže tentokrát to byla prostě smůla.

Nahoru

Re: Barta pekne keca - beru zpet

Odkaz je uz funkcni. Udajne problem s háčky a čárkami, občas se to špatně zkopíruje. Nicméně, co se týče formátu, cílem je vše v pdf. Jednak potřebný software je zdarma a za druhé ho má již téměř každý nainstalován. Materiálů je opravdu hodně a proto se intenzívně zabýváme zjednodušením přístupu k nim.
Co dodat k Mekáči jako takovému. Je to zejména na rodičích, jak dětem vysvětlí co je správně a co ne. U nás doma - 14ti letá dcera - je McD. už leta max 1x měsíčně jako za odměnu. Naprosto stejně přistupuji i k pizze a k dalším podobným zařízením.

Nahoru

Re: McDonald´s za odměnu???

Tak to mám asi kliku, že v době mého dětství se odborníci a učitelé nezabývali osvětovou činností na téma odměňování dětí. Mohl jsem si tak užít návštěvu cukrárny za pěkné vysvědčení a příjemné pocity z indiánů, kremrolí, laskonek a dobré zmrzliny si zažívám i po letech. Ale zase nebylo počítačů, internetu, nonstop televizního vysílání na 40-ti programech a tak jsme trávili veškerý volný čas pohybem na čerstvém vzduchu. Snad se najde odborník, který dokáže vysvětlit rostoucí obezitu u dětí i jinými faktory, než jen existencí fast foodů. Chce se to p. Triguinho místo civění na filmy více hýbat.

Nahoru

Re: McDonald´s za odměnu???

Vám ta věta adresována určitě nebyla. Ale přidal bych svou osobní zkušenost. Před lety se moje dítě zúčastnilo školního výletu, v jehož programu byla návštěva botanické a zoologické zahrady v Liberci. Ze školy jsme od třídní učitelky dostali vzkaz, že máme počítat se zvýšením kapesného o cca 100,- Kč, neboť je plánována i návštěva tehdy otevřeného "mekáče". Je zajímavé, jaký se u nás vypěstoval fenomén, že to co je v cizině levným občerstvením pro nižší a střední příjmové skupiny obyvatel, je u nás většinou považováno za prestižní záležitost. Své děti jsem od návštěv tohoto zařízení neodradil argumentací typu nevhodné stravy, ale spíše tím, že dávat za mleté maso v housce takové peníze je blbost.

Nahoru

Re: McDonald´s za odměnu???

No ale taky jste měl více pohybu, což dnešní děti moc ne. Tlustí Oťásci bývali jen u továrníkovic.

Nahoru

Re: McDonald´s za odměnu???

No ale taky jste měl více pohybu, což dnešní děti moc ne. Tlustí Oťásci bývali jen u továrníkovic.

Nahoru

Re: McDonald´s za odměnu???

Jen na dovysvetleni. Fast food "Jako za odmenu" neznamena "za odmenu" a poradani detskych party tamtez je uz vubec za hranici predstavitelneho. Alespon pro mne. Dulezite dle meho nazoru je, aby deti pochopily ze fast food sice neni tabu, ale navstevovat tyto casteji nez zridka je spatne. Pokud tam uz jdete, je to drobny prohresek vuci zivotosprave, at uz se Vam to libi nebo ne - a nemusi se jednat zrovna o fast food retezce. Prilezitosti koupit si "junk food" je mnoho. Souhlasim s Alanem ze deti maji urcite mene pohybu nez jsme mivali my a lakadel cihajicich na ne za kazdym rohem je rovnez neskonale vice. Maj to proste tezsi a potazmo to mame tezsi i my, jejich rodice. Vzhledem k tomu, ze patrime ke stastnejsi casti populace ktera problemy se stravovanim ani s obezitou nema, tezko me na "Super Size Me" budete premlouvat.

Nahoru

Re: 16/2011

Hmmm,
teď mi nejde otevřít ani soubor "priloha prodej Gibelotte CL.pdf".

Nahoru

Ztloustl v McDonaldu a dostane za to 300 000 Kč.

Někdejší zaměstnanec společnosti McDonald's už může přemýšlet, jak naloží s nově nabytými 300 000 Kč, které získal v soudní při založené na tom, že po 12 letech konzumace jídla tohoto fastfoodu je tlustý a nešťastný.
Musel ochutnávat.
Zaměstnanec, jehož jméno zůstává utajeno, firmu zažaloval poté, co přibral zhruba 26 kilogramů. Pravdou je, že se jídlem z McDonald's nekrmil proto, že by mu strašně chutnalo, ale proto, že to měl v popisu práce.
Dvaatřicetiletý muž prý cítil nutnost ochutnávat každý den jídlo připravené na své pobočce, aby zaručil jeho vysoké standardy. McDonald's totiž posílal časté namátkové kontroly, které hodnotily mimo jiné kvalitu jídla.
Muž také prohlásil, že firma nabízela svým zaměstnancům bezplatné obědy, čímž přispěla k dalšímu nárůstu přijatých kalorií.
http://www.youtube.com/watch?v=33mUwCDrR3g&feature=player_embedded

Nahoru

Já prostě miluju Velikonoce.

„Já prostě miluju Velikonoce,” blaženě pronesl spokojený podnikatel. „Za pár dnů prodám všechno prošlé zboží za celý předchozí rok!”

Nahoru

Re: 16/2011

On ten mekáč je taky zčásti móda, důsledek šikovné reklamy podniku. Gastronomicky žádná sláva. Já si na dobré jídlo docela potrpím, stačí mi ochutnat, ale musí to stát za to. Jen jednou v životě mě někdo ukecal, abych zašel do mekáče. Bylo to poblíž muzea na Florenci, ani nevím jestli tam ten McDonald ještě je. Dal jsem si tam ke kafi nějaké pečivo. Chutnalo to jak oslazený polystyrén. Takže všechny zákazníky dopředu lituju.

Nahoru

Re: 16/2011

Já do "mekáče" nechodím a chodit nebudu, ale rád bych si prohlédl materiály na MZ. Nejdou otevřít žádné přílohy. Mohl by se tomu, prosím, někdo odpovědný pověnovat?
Děkuji.

Nahoru

Re: 16/2011

Dobrý den, já problém s otevřením nemám. Možná je chyba ve Vašem počítači.

Nahoru

Re: 16/2011

Problem je s dynamickymi odkazy, pri pouziti nekterych operacnich systemu ci pri jejich specifickem nastaveni. CLIS usilovne pracuje na reseni.

Nahoru

Re: 16/2011

Pro p. Hudce:
tedy, pane Hudče, napsal jste to tak nějak ... kulantně, že si neumím naštelovat počítadlo, ale zřejmě máte pravdu :-)))
Pro p. místostarostu:
já jsem osobně mluvil s p. Kratochvílem (?), na jeho radu jsem si stáhl novější Acrobat Reader a zatím mi to funguje - s nějakými drobnými mouchami (fonty).

Hezký prodloužený sváteční víkend všem.

Nahoru

Moderní stravování? Chutné a dietní jídlo.

Dokázat, že dietní jídlo může být nejen zdravé, ale i chutné, se snaží provozovatelé moderních restaurací, které dbají na zdravý životní styl. Zatímco vegetariáni si mohou libovat v poměrně širokém výběru stravy, celiaci, diabetici či lidé s vysokým cholesterolem musejí být při návštěvě gastronomických zařízení stále obezřetní.
Jako výhodu vnímají provozy, které o zdraví klientů dbají nabídkou speciálních menu s bezlepkovou, makrobiotickou, veganskou či bio stravou. "Chceme naučit lidi chodit do restaurace. Snažíme se dokázat, že jídlo může být zcela bezpečné," řekl Martin Vozár z pražské restaurace Na zlaté křižovatce. Ve svém podniku nabízí pokrmy vhodné pro celiaky, kteří trpí nesnášenlivostí na lepek. Ten se vyskytuje v zrnech pšenice, žita a ječmene a způsobuje postiženým lidem chronický zánět sliznice tenkého střeva.

V restauraci bez rizika
Lidé, které trápí alergie na lepek, mají podle Vozára mnohdy problémy najíst se v restauraci bez rizika. "V jedné kuchyni nelze bezpečně oddělit bezlepkovou a lepkovou výrobu. Člověk tam nemá stoprocentní jistotu, že pokrmy nejsou kontaminované lepkem," uvedl. Právě proto se rozhodl založit podnik, kde se vaří pouze bezlepkově. Najíst se tam ale mohou i zdraví lidé.

"Bezlepková dieta se stává módním trendem. Drží ji i lidé, kteří problémy s lepkem nemají," uvedl Vozár. Upozornil, že ve světě spousta lidí holduje bezlepkovému stravování. Restaurace s bezlepkovým provozem se těší zájmu v Itálii, Francii, Španělsku i Nizozemsku. Také Američané se stále více snaží vyhýbat pokrmům s tímto prvkem. Bezlepkové diety jsou podle agentury AP hitem, kterému propadají tamní celebrity. V regálech se mezitím vrší bezlepkové těstoviny, sušenky, cereálie nebo pivo.

Češi však na bezlepkovou stravu dají zejména kvůli zdravotním problémům.

"Důvod je hlavně zdravotní. Lidé postižení celiakií musí dbát na to, co jí," řekl provozní pražského Švejk Restaurantu U Karla Stanislav Kotlaba. Jako jedna z mála v Praze nabízí tato restaurace s důrazem na tradiční českou kuchyni bezlepkové menu. Mezi pokrmy je hovězí svíčková na smetaně, guláš feldkuráta Otto Katze a pečená kachna s domácím bezlepkovým knedlíkem, tatarák s bezlepkovou topinkou, smažené řízky obalené v sýrovém bezlepkovém těstíčku a jako dezert jsou podávány bezlepkové palačinky.

Rozdíl v ceně
"Běžně člověk ani nepozná, že si dá bezlepkovou stravu," říká Kotlaba.

Rozdíl je vidět zejména v ceně. Bezlepkové suroviny jsou několikanásobně dražší než běžně užívané potraviny pro přípravu knedlíků, noků, těstovin nebo palačinek. Mimo příloh a pečiva restaurace nabízí bezlepkové uzeniny.

Masné pokrmy mohou být zdrojem nebezpečí, pokud se při jejich přípravě využívá mouka s lepkem. Problémem ale může být i kořenící směs, která obsahuje mouku.

Lepek (gluten) je bílkovina obsažená v obilí. Ječmen, pšenice, žito nebo oves jsou pro celiaky tabu. Tyto složky by měly být nahrazeny kukuřicí, rýží nebo sójou.

Dohoda s personálem bývá problém
Podle Vozára lidé se zdravotním handicapem se mnohdy musí spokojit s vegetariánskými pokrmy nebo se dohodnout s personálem. "To je však někdy problém. Než by měli zdlouhavě vysvětlovat, o co jim jde, raději do restaurace nejdou," uvedl. Upozornil, že mimo bezpečné bezlepkové stravy si nyní mohou dopřát i bezlepkové pivo. V restauraci nabízí dokonce točené, které dodává žatecký pivovar. "Vyrábí se z klasických surovin a je zbavené lepku," uvedl Vozár. Další restaurace se ovšem nabídce sudového bezlepkové piva brání z obav, že by se při běžném provozu nespotřebovalo.

Hlavní motivací pro vznik bezlepkové restaurace bylo podle Vozára strádání blízkých, kteří trpí celiakií. "Zaměřujeme se na českou klasiku, jako jsou houskové knedlíky, omáčky, ale také mezinárodní kuchyni včetně italské.

Specialitou jsou noky z brambor pečených ve slupce," uvedl.

Lepek je přitom důležitou součástí tradiční evropské kuchyně. Má se dokonce za to, že mouka je tím lepší, čím více má lepku a méně škrobu. Dává těstu pružnost, která se projeví i na vzhledu pečiva a zlepšuje kypřící vlastnosti mouky. Bezlepková mouka kyne mnohem složitěji než běžná. Obvykle se dělá z rýžového či kukuřičného škrobu. Zatímco běžná mouka stojí kolem deseti korun, bezlepková přijde asi na 80 korun za kilogram. Majitelé restaurací tak mnohdy odrazují příliš velké náklady na přípravu dietních pokrmů.

Nahoru

Obsah kanalizace je ideální zdroj materiálu pro výrobu burgerů

Obsah kanalizace je ideální zdroj materiálu pro výrobu burgerů.
Svět šokoval japonský vědec, který přišel s výrobou hamburgerů z lidských exkrementů. Napadlo ho to, když se snažil vyřešit ožehavou otázku, kterou mu zadalo město Tokio: jak nejlépe využít a recyklovat městský odpad.

http://hobby.idnes.cz/video-obsah-kanalizace-je-idealni-zdroj-materialu-pro-vyrobu-burgeru-1jn-/hobby-domov.asp?c=A110621_083941_hobby-domov_mce

Nahoru

Re: 16/2011

Podle dnešních zpráv Brusel rozhodl, že některé potraviny a nápoje mohou mít v jednotlivých zemích Evropské unie různou chuť a složení. Odmítá tak kritiku, že by jednotlivé koncerny dodávaly například do zemí střední a východní Evropy méně kvalitnější produkty. Uznal obranu firem, že chutě lidí v jednotlivých zemích se liší, a proto firmy mohou ve výrobcích určených pro východní trhy používat například náhražky. Možná se tedy dočkáme i té výroby hamburgerů z exkrementů pro východoevropské země.

Nahoru

Re: 16/2011

Opravdu dojemné, jak naši zastupitelé přemýšlejí o Heřmaničkách a o Vlčím Dole. Starost o tyto obce končí v Dobranově v hasičárně a pochybuji, že někdo ze zastupitelstva ví, kde leží Heřmaničky a Vlčí Důl. Bydlím tady už 40 let, a to o se dělá, nebo spíše nedělá pro tyto okrajové obce je prostě tragedie. Reaguji na omezení MHD, které nás o víkendech diskriminuje.

Nahoru