21/2011

Verze pro tisk |

Architekti proti demolici Banca. Žatecká proti hajnému, Moudrá proti moudrým, Štrumfa proti všemu. Zastupitelé schválili účet města za rok 2010 bez výhrad. Do kina na Lidice či Osamělost prvočísel. Duha nad Lípou.

Zápis z osmého zasedání zastupitelů České Lípy sice ještě není na stránkách města, ale už je možné si celou schůzi prohlédnout na videu. Co mě při poslechu zaujalo?

Zastupitelé dostali na stůl veškerou korespondenci, kterou přijala starostka v souvislosti s bouráním OD Banco. Pokud mám k dispozici kopie všech dopisů, tak jsou tři. První podepsali architekti Pavel Nasadil, Jan Horký, Václav Králíček a Marcela Steinbachová, druhý Petr Lešek a třetí inženýr Václav Směták. Všichni podepsaní vyzývají město, aby se pokusilo zabránit demolici OD Banco, dříve Uranu. Upozorňují na skutečnost, že budova je dílem jednoho z kmenových autorů Sialu Emila Přikryla z let 1980 - 1984.

Petr Lešek například píše: „S překvapením jsem se dozvěděl, že na OD Uran je právě vydán demoliční výměr. Je to o to smutnější, že tato stavba je jednou z mála staveb ze 70. let v Československu, která byla publikována v prestižním architektonickém časopise - italském Casabella. Troufám si tvrdit, že OD Uran je jednou z nejlepších staveb v České Lípě. Obchodní dům je společně s blízkým kulturním domem jedinou vzpomínkou na uměřenost a kontext historické čtvrtě. Jeho odstraněním tak bude definitivně smazána celá historie tohoto místa.“ (kráceno – celé dopisy jsou zde).

Za sebe musím přiznat, že jsem naše dva obchodní domy nikdy nevnímal jinak, než jako dvě krabice, které vytlačily historické centrum. Asi nejen mně v tomto směru chybí osvěta.

Třináct minut se zastupitelé věnovali Městským lesům. Několik dotazů měla připravených především Romana Žatecká. Nezdálo se jí, že by měl přibýt nový hajný, diskutovalo se o kůrovci. Nakonec zastupitele jen vzali na vědomí zprávu o hospodaření.

Ostře vystoupila starostka proti Jaromíru Štrumfovi, který zpochybňoval soudní spor města s Vettem o sedmdesát milionů. Hana Moudrá tvrdila, že je přesvědčena o správnosti požadovat proplacení pohledávek, a pokud jí zastupitelé nedají mandát, aby se spor ukončil, tak bude peníze vymáhat.

Jaromír Štrumfa byl ale splachovací a s Vettem vystoupil znovu v případě schvalování závěrečného účtu, kdy zpochybnil, že pohledávka Vettu je vedena v aktivech města. Dokonce podal protinávrh, aby byl účet schválen s výhradou. Osm zastupitelů bylo pro, ostatní byli proti nebo se zdrželi, takže rozpočet města byl nakonec schválen bez výhrad.

Sociální demokraté se rozohnili při schvalování peněz pro koncert na hradu Houska. Už jsem psal v minulém deníku, že zatímco výbor pro kulturu a cestovní ruch ji jednohlasně zamítl, finanční výbor ji většinou hlasů doporučil. Peníze nakonec přiklepnuty nebyly, přestože v předešlém hlasování byla pro tyto účely odhlasována rozpočtová změna.

Neodolal jsem a vystoupení Jaromíra Štrumfy vám vystřihl.

 

 

Ke konci jednání se znovu otevřel problém OD Banco. Jolana Nebřenská připomněla, že město nemá moc možností, jak demolici zabránit. S tím někteří nesouhlasili, aktivní byl zejména Petr Skokan, který upozorňoval na salámovou metodu jednání a nátlak investora na město. Jana Zejdová tvrdila, že právně demolici opravdu nemůžeme zabránit.

V rámci interpelací se diskutovalo i o našem gymnáziu. Starostka opět použila výraz vykrádání základek a zastupitelé schválili, bez znalosti souvislostí, bližší košili (více zde). Kvůli své zaujatosti o tom nechci více psát, ale jsem přesvědčený, že tento “kompromis“ se ve výsledku nevyplatí ani městu, ani gymnáziu. Starostce a zastupitelům nejde moc vytknout, protože nesmyslně je nastavený celý systém vzdělávání, kdy se děti a školy dělí na městské, krajské či dokonce jakési národní.

Minulý týden jsem si užíval především ústní část maturit, teď ještě neudělat žádnou chybu při zadávání písemných. Atmosféru zkoušek vám představím v zítřejším videodeníku.

Kam příští týden za kulturou? V rámci filmového klubu se v pondělí v Crystalu promítá adaptace výborného románu Paola Giordana Osamělost prvočísel. Boráci mohou vyrazit na Zhasínání. Ve středu je Den dětí. Libertin láká děti do parku, kino Crystal do svého sálu na Autopohádky a Fimfárum. Ve čtvrtek startují Lidice, film, o kterém všichni mluví v superlativech. Uvidíme, jak o něm budou mluvit, až ho skutečně uvidí celý. V sobotu proběhne v muzeu Muzejní noc.

 

Já jsem příští víkend na národním kole Ekologické olympiády, s dětmi ukradenými základkám (zajímalo by mě, jestli by se tam bez gymplu někdy podívaly). Vrátím se zřejmě až v neděli pozdě večer nebo spíše v noci, takže následující deník nestihnu napsat v pravidelném termínu.

Jako bonus jsem ještě našel ve foťáku fotky duhy, která se v týdnu objevila nad Lípou.

Nahoru

Komentáře

Národní kolo

Jen bych poopravil zmínku o účasti studentů v Národním kole ekologické olympiády. Zmínění studenti gymnázia postoupili především díky čtyřleté práci jejich učitelky biologie, která věnovala desítky hodin svého volna přípravě studijních materiálů ( pomáhá jim i nyní, když je neučí ). Jedná se tedy o úspěch osobní a ne instituciální.

Nahoru

Re: Národní kolo

O tom není sporu. Zmíněná kolegyně patří k nejobětavějším pedagogům, se kterými jsem se za dvacet let setkal. Pokud se ale nebudou koncentrovat nadějní studenti na jednom místě, výsledků ubude.

Nahoru

Re: Národní kolo

Když kvantitu nahradí kvalita (tedy skutečný výběr), úspěchů neubyde.

Nahoru

Re: 21/2011

Stále se lépe vybírá ze 60 než ze 30.

Nahoru

Re: 21/2011

To je samozřejmě odpověď Radkovi Tulkovi, netušil jsem, že deník čte i stínový předseda.

Nahoru

Osamělost prvočísel

Bohužel musím korigovat kulturní nabídku na tento týden. Podle zprávy, která mi došla, se nepodařilo sehnat kopii filmu Osamělost prvočísel a promítat se dnes nebude.

Nahoru

Re: 21/2011

Doufám, že paní starostka si nenechá UKRADNOUT své dítě nějakým gymnáziem

Nahoru